Voorstelling over coronatijd bij Zeeuws Archief

Er is een theatervoorstelling in de maak die bij het Zeeuws Archief in première zal gaan en ook onderdeel wordt van ons corona-archief. Anna de Bruyckere maakt samen met de andere Zeeuwse kunstenaars Christian Blaha, Josien de Graaf en Liesbeth Labeur de voorstelling Rimpelingen. Het stuk gaat uit van een briefwisseling met Zeeuwse ouderen over hoe zij de coronatijd beleven.

Rimpelingen

Rimpelingen is een project dat verhalen van 70-plussers in corona-tijden verzamelt, onderzoekt en vertaalt naar een vertelvoorstelling die in december 2020 in première zal gaan bij het Zeeuws Archief. Het is een initiatief van dichter Anna de Bruyckere, componist Christian Blaha, theaterregisseur Josien de Graaf en beeldend kunstenaar Liesbeth Labeur.

Corona collectie Zeeuws Archief

De brieven die worden uitgewisseld vormen materiaal voor de voorstelling, maar ook een tijdsdocument, en dragen daarmee bij aan de collectie die het Zeeuws Archief samenstelt over de Zeeuwse corona-periode. Het Zeeuws Archief verzamelt documenten over de coronacrisis en de gevolgen voor Zeeland en de Zeeuwen. Iedereen kan een bijdrage leveren aan de corona collectie van het Zeeuws Archief.

Anna de Bruyckere, initiatiefneemster van het project Rimpelingen:

Anna is blij met de eerste brief die binnenkomt voor het theaterstuk.

“Ik hou erg van kunst die stevig geworteld is in een breder maatschappelijk landschap. De verhalen die wij zoeken zijn net zo goed de basis voor muzikale, theatrale en andersoortige uitingen van wat het betekent om nu te leven, als voor geschiedschrijving.
Voor mij zijn kunst en geschiedschrijving (en andere humane wetenschappen) als twee zijden van gemeenschappelijke reflectie op onze tijd, wereld en onszelf. Deze ‘zijden’ samenbrengen bij het Zeeuws Archief, vind ik een buitenkans en hartstikke symbolisch. Dat de brieven die we voor de voorstelling verzamelen, bij jullie verder leven. En dat we bij jullie mogen spelen. Super, toch?”

Meedoen met Rimpelingen?

De makers nodigen vooral 70-plussers uit om een brief te sturen en ervaringen te delen. Ben je geen 70-plusser maar wil je wel jouw ervaringen en gedachten over dit thema delen, ook dan mag er geschreven worden naar: Rimpelingen, p/a Zusterstraat 7, 4331 KG Middelburg.

Meer info over meedoen met Rimpelingen

Lees vooral ook de uitleg van de makers.

rimpelingen.eu