Terug in de tijd in Middelburg

Waan je terug in de tijd in Middelburg en bezoek de Markt, het Abdijplein of de Kuiperspoort. Je komt in een virtuele omgeving door het scannen van een QR-code, die wordt aangegeven op een informatiebord ter plaatse.

Dit project is een samenwerking tussen onder andere de gemeente Middelburg, de Walcherse Archeologische Dienst en het Zeeuws Archief. Het is mogelijk gemaakt dankzij het Europese project Interreg North Sea Region CUPIDO. De virtuele omgeving is gemaakt op basis van historisch materiaal. Onder andere uit de beeldbank van het Zeeuws Archief maar ook uit gegevens van onderzoek door de Walcherse Archeologische Dienst.

informatiebord op Markt Middelburg
Het bord met informatie en QR-code, op de Markt.

Markt

Op de markt kun je met de QR-code terug naar de tijd 1540, toen de grote Westmonsterkerk nog over het plein heerste. Het was toen de oudste kerk van Walcheren, gebouwd in de 11e eeuw en afgebroken in 1575. Nog altijd liggen de fundamenten van de kerk onder de Markt.

Gezicht op de opgravingen van fundamenten van de Westmonsterkerk aan de Markt te Middelburg, 1998, Zeeuws Archief, Historisch-Topografische Atlas Middelburg (HTAM), nr A-2133I

Abdijplein

Op het Abdijplein kom je terecht in mei 1940. Na de artilleriebeschietingen is er niet veel van het historische abdijcomplex over. Het is een troosteloos zicht. Bij de wederopbouw is ernaar gestreefd om de historische sfeer van Middelburg te behouden.

verwoest abdijplein in 1940
Gezicht op een deel van de Abdij te Middelburg, met puinruimers, gezien vanaf de Burg, na het bombardement. 1940. Zeeuws Archief, Historisch-Topografische Atlas Middelburg (HTAM), nr B-1285III

Kuiperspoort

Bij de Kuiperspoort beland je in 1640, toen Middelburg de op één na belangrijkste stad voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) was. Diverse ambachten en beroepen verenigden zich in gilden. Het kuipersgilde, dat zich bezig hield met het maken van houten kuipen en vaten of tonnen, was boven de poort aan het einde van deze straat gevestigd. Met talrijke pakhuizen en dicht bij de haven gelegen moet het hier een drukke plaats geweest zijn.

De Kuiperspoort 1910-1920
Kuiperspoort. 1910 – 1920. Zeeuws Archief, Verzameling Beeld en Geluid, nr 320-81

Je kunt thuis al een indruk krijgen via de website middelburghiddenhistory.nl/abdij, /kuiperspoort en /grotemarkt. Maar het is het mooist om ter plekke de QR-code te scannen en vanuit het verleden op deze plek om je heen te kijken!

De Westmonsterkerk op de Markt in Middelburg

Voorafgaand aan de herinrichting van de Markt in 1998 is er archeologisch en historisch onderzoek gedaan. Daarbij is kennis opgedaan over de Westmonsterkerk.

/agenda/de-onderkant-van-de-markt-de-westmonsterkerk-in-middelburg/

Het bombardement op Middelburg in 1940

Niet alleen het abdijcomplex, maar talloze andere huizen en panden werden bij het bombardement in 1940 verwoest.

/zeeuwse-verhalen/tweede-wereldoorlog/