Strooipenning Zeeuws Archief in Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau

Na het succes van Het verhaal van Nederland over de geschiedenis van ons land duikt de televisie serie Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau in de geschiedenis van het Huis van Oranje-Nassau. De makers van deze serie bezochten het Zeeuws Archief voor het filmen van een strooipenning. Deze strooipenning behoort tot de stadhuiscollectie van de gemeente Veere, die in beheer is bij het Zeeuws Archief.

Het verhaal gaat van de eerste Nassaus die voet zetten op Nederlandse bodem in Breda, tot aan koning Willem-Alexander. Verteller Daan Schuurmans neemt de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van de Oranje dynastie. Daan bezoekt elke plek van betekenis en duikt soms midden in het drama op. Daarnaast wordt zijn vertelling gecombineerd met het commentaar van deskundigen.

Strooipenning

Zilveren strooipenning, voor- en achterzijde, diam. 30 mm. Zeeuws Archief, verzamelingen van de gemeente Veere, inv.nr. MP11.

De strooipenning komt in de tweede aflevering in beeld. Het verhaal van de Oranjes bevindt zich inmiddels eind veertiende eeuw. In 1581 kocht Willem van Oranje het markizaat van Veere en verwierf daarmee de titel ‘Markies van Veere’. Deze titel ging zeven jaar later al over naar zijn zoon Prins Maurits. Deze plechtigheid vond plaats op 20 november 1588 op het bordes van het stadhuis in Veere. Dergelijke inhuldigingen van markiezen waren bijzondere plechtigheden waarbij met zilveren penningen werd gestrooid. Maurits deed dat ook en voor die scène is de strooipenning gefilmd.

Televisie en wandelingen

Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau is vanaf woensdag 31 januari tot woensdag 20 maart 2024 wekelijks te zien om 20:30 uur bij de NTR op NPO 1. Daarnaast zijn er 8 podwalks beschikbaar in de gratis Het verhaal van Nederland podwalkapp, te downloaden in de App Store en Play Store. Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau wordt geproduceerd door Tuvalu Media & Pupkin Film in coproductie met de NTR.

Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau

Alles over de televisie serie, link naar de afleveringen en informatie over de bijbehorende wandelingen en educatief materiaal.

hetverhaalvannederland.ntr.nl

Strooipenning voor de Markies

Lees het verhaal over deze penning op de site van het Zeeuws Archief.

/zeeuwse-verhalen/stadhuiscollecties-middelburg-en-veere/strooipenning-voor-de-markies/