Strooipenning voor de Markies

Als kroonprins Willem-Alexander op 30 april 2013 wordt ingehuldigd als Koning der Nederlanden krijgt hij ook alle titels die horen bij het overerfbare privébezit van de Oranjes. Vanaf die dag is koning Willem-Alexander Markies van Veere en Vlissingen. In het verleden waren de inhuldigingen van de markiezen bijzondere plechtigheden waarbij met zilveren penningen werd gestrooid.

De nieuwe koning heeft de markiezentitel te danken aan Willem van Oranje die bij de openbare verkoop van het markiezaat van Veere in mei-juni 1581 de hoogstbiedende was. Hij kocht Veere voor 74.500 ponden Vlaams en Vlissingen voor 70.200 ponden Vlaams. De Vader des Vaderlands heeft zelf niet lang kunnen genieten van zijn toegenomen aanzien in Zeeland. In juli 1584 werd hij vermoord.

Zijn nalatenschap, zwaar met schulden belast – niet alleen door de aankoop van het markiezaat – moest eerst in orde worden gemaakt. Hij had erfgenamen uit vier huwelijken en de verdeling was ingewikkeld. Prins Maurits, de zoon uit Oranjes tweede huwelijk met Anna van Saksen, zou het Veerse markiezaat krijgen, maar dit ging niet zonder moeite. Voordat de hele boedel was afgewikkeld trok Maurits al in april 1585 de markiezentitel maar naar zich toe. Kort daarna gaf hij het bevel aan de Veerse magistraat om recht te spreken in zijn naam.

Om het officieel te maken werd door het stadsbestuur besloten Maurits als Marquis der voorsz Stede vander Veere te accepteren ende inne te hulden, met de solemniteyten daer toe van oudts gecostumeert. Deze plechtigheid vond plaats op 20 november 1588 op het bordes van het stadhuis. Zowel de markies als het volk legden hierbij een belofte af waarna de markies penningen uitdeelde.

Deze zogenaamde strooipenningen werden letterlijk tussen het volk gegooid. De zilveren penningen tonen aan de voorzijde de afbeelding van een hand met een zwaard, het jaartal 1588 en de tekst Je maintiendrai (Ik zal handhaven). Op de achterzijde staan de wapenschilden van prins Maurits en van de stad Veere verbonden door twee aan elkaar vastgeknoopte koorden, met de tekst Nodus Indissolubilis (onontwarbare knoop).

Zilveren strooipenning, voor- en achterzijde, diam. 30 mm. Zeeuws Archief, verzamelingen van de gemeente Veere, inv.nr. MP11.