Bezoek staatssecretaris Uslu aan het Zeeuws Archief

Staatssecretaris bezoekt archieven MCC

Staatssecretaris van cultuur en media, Gunay Uslu, bezocht op maandag 20 maart 2023 het Zeeuws Archief.

Uslu kreeg samen met een aantal van haar medewerkers meer achtergrondinformatie over de trans-atlantische slavenhandel in de 18de eeuw aan de hand van de archieven van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC).
Ze hebben archiefstukken bekeken in het depot met toelichtingen van directeur van het Zeeuws Archief Hannie Kool-Blokland. Projectmedewerker MCC Roosanne Goudbeek gaf een presentatie over de mogelijkheden die de archieven bieden voor onderzoek naar het slavernijverleden.

v.l.n.r. Frans Weisglas, bestuur Zeeuws Archief, Staatssecretaris Gunay Uslu, Hannie Kool-Blokland, directeur Zeeuws Archief
v.l.n.r. Frans Weisglas, bestuur Zeeuws Archief, Staatssecretaris Gunay Uslu, Hannie Kool-Blokland, directeur Zeeuws Archief

Staatssecretaris Uslu: “Ik ben onder de indruk van de hoeveelheid aan informatie dat dit archief laat zien en van de inhoud daarvan. De Middelburgse Commercie Compagnie werkte meer gestructureerd door dit alles vast te leggen dan menig modern bedrijf. ”

Het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC), dat in beheer is bij het Zeeuws Archief, geeft gedetailleerde informatie over trans-Atlantische handel in slaafgemaakten in de 18e eeuw. Dit archief is in 2011 door de Unesco aangewezen als Werelderfgoed. Sindsdien zet het Zeeuws Archief in op het bekend maken van dit archief voor onderzoekers en het delen van kennis.

Archieven Middelburgse Commercie Compagnie

Het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie is volledig gedigitaliseerd en online raadpleegbaar. Bekijk ook de blog 'Slavenreis van de Eenigheid' en de online expositie 'Handelaar in slaven'.

/onderzoek-het-zelf/trans-atlantische-slavenhandel/