Waarheidsboek uit Zierikzee, zestiende eeuw.

Scannen op verzoek nu ook voor archieven Schouwen-Duiveland

De archieven van het voormalig Gemeentearchief Schouwen-Duiveland zijn nu ook digitaal aan te vragen op de website van het Zeeuws Archief. Sinds 1 januari 2021 vallen de archieven van de gemeente Schouwen-Duiveland onder de verantwoordelijkheid van het Zeeuws Archief. Iedereen heeft nu de mogelijkheid om archiefstukken te laten scannen.

Ilja Mostert, relatiebeheerder Schouwen-Duiveland, is erg te spreken over de nieuwe functionaliteit: “Of je nu in Groningen woont of in Bruinisse: het is voor iedereen mogelijk om gratis archiefstukken te laten digitaliseren.” Voor de andere archieven die het Zeeuws Archief beheert, kon dit al. Nu is deze mogelijkheid er dus ook voor de archieven van het voormalig Gemeentearchief Schouwen-Duiveland.

zwart-witfoto met stadhuis van Brouwershaven.

"De historische sensatie die in een archief zit. Die raak ik nooit zat."

Adrie van Vliet vertelt in de PZC dat er nog een wereld valt te ontdekken in het archief van Brouwershaven. Hij maakt gebruik van de nieuwe service van het Zeeuws Archief.

www.pzc.nl

Behoud archiefstukken

Het scannen op verzoek heeft veel voordelen, volgens Ilja. “Veel inventarisnummers die worden aangevraagd zijn erg populair, zoals stukken uit het archief van de Weeskamer of de poorterboeken van Zierikzee. Door de stukken te laten scannen, hoeven ze het depot niet meer te verlaten en dat is goed voor het behoud van de archiefstukken.”

Het grootste voordeel is dat de stukken na het scannen voor iedereen beschikbaar zijn, op de website van het Zeeuws Archief. Ilja: “Niet alleen de aanvrager van het archiefstuk wordt er zo beter van, maar iedereen die onderzoek wil doen. Hoe meer er gedigitaliseerd is, hoe meer mensen vanuit huis stukken kunnen inzien.”

Wil je weten hoe de archiefbank werkt of zelf stukken laten scannen?

Meer uitleg over onze service 'Scannen op verzoek'

/plan-je-bezoek/studiezaal/scannen-op-verzoek/