Podcast Mina en Mevrouw op basis van dagboeken

Begin februari verschijnt de nieuwe podcastserie ‘Mina & Mevrouw’, van Maartje Duin. Op basis van dagboeken van haar overgrootmoeder duikt Maartje in haar familiegeschiedenis en doet onderzoek naar de relatie tussen haar overgrootmoeder als gravin op Ter Hooge en de inwonende dienstbode Mina. De dagboeken, die maar liefst 87 jaren bestrijken, zijn gescand door het Zeeuws Archief en zullen op termijn aan het Zeeuws Archief worden overgedragen.

Vriendschap en vrijheid

Als achterkleindochter van de gravin Marietje van Lynden – Calkoen (1886 – 1986) en haar dienstbode Mina Marinusse (1912 – 2003) heeft Maartje beide vrouwen gekend. Hoewel in de familie gesproken wordt over een liefdevolle vriendschap tussen beide dames voelt Maartje al een leven lang ongemak over hun verhouding die ze ziet als toonbeeld van onvrijheid. En ze vraagt zich af wat vrijheid betekende, in het Zeeland van de jaren ’30. En hoe dat voor vrouwen veranderde in de revolutionaire twintigste eeuw.

Gravin Marietje van Lynden – Calkoen (1886 – 1986) en haar dienstbode Mina Marinusse (1912 – 2003) in 1967.

Maartje gaat op onderzoek uit. In gesprekken met familie en bekenden van zowel Mina als Marietje, gravin van Lynden, stuit Maartje op een rijkgeschakeerde vrouwengeschiedenis die haar aannames steeds opnieuw doen kantelen. De podcast serie vertelt een verhaal over klasse, keuzevrijheid en afhankelijkheid, dat generaties lang doorwerkt. Het roept grotere vragen op: wat gaven Mina en Mevrouw ons mee over wat je als vrouw kunt zijn? En kun je je ooit losmaken van je achtergrond?

Unieke dagboeken

Een bijzonder waardevolle bron bij dit onderzoek bleken de dagboeken van Marietje van Lynden die zij nagelaten had. In maar liefst 87 delen beschrijft zij haar leven van haar 13e tot haar 100e levensjaar; haar jeugd van dag tot dag, haar huwelijk met Rudolph Willem graaf van Lynden, het vooroorlogse leven op kasteel Ter Hooge bij Middelburg en het naoorlogse op Berkenbosch bij Oostkapelle.

De achterzijde van slot Ter Hooge bij Koudekerke. Ca 1915. Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, Prentbriefkaarten, nr 547.

Het Zeeuws Archief heeft de dagboeken allemaal gescand. Hiervoor is Maartje – en de werkgroep bestaande uit onder andere familieleden en een historica die zich bezig hielden met het ontsluiten van de dagboeken – het Zeeuws Archief zeer erkentelijk. De werkgroep gaat nog verder met het inventariseren en transcriberen van de dagboeken en op termijn zullen ze worden overgedragen aan het Zeeuws Archief. De dagboeken zijn een mooie aanvulling op het archief van de familie van Lynden, welke reeds in beheer is bij het Zeeuws Archief.

‘19 dec. 1938. Ontzettend koud, -22 graden, en we kunnen ‘t haast niet warm stoken. Waterleiding bevroren, ook afvoerleidingen van de waschtafels. Ik laat Mina ook in de zaal zitten, daar ‘t in de keuken zelfs vlak naast de kachel ijskoud is. Veel schaatsenrijders, wel 60. Elke dag komen er zeker 15 theedrinken. ‘s Avonds werd er bij lampionlicht weer gereden. Ik liep over de baan en door het besneeuwde bos en genoot.’

— Fragment dagboek Marietje gravin van Lynden – Calkoen.

De podcast Mina en Mevrouw

De audiodocumentaire ‘Mina & Mevrouw’ is een Prospektor/VPRO productie en vanaf zondag 4 februari wekelijks bij radioprogramma OVT om 10.00 uur op NPO radio 1. En/of vanaf zaterdag 3 februari te beluisteren via NPO Luister en andere podcastapps.

www.vpro.nl

Archief van de familie van Lynden

Het familiearchief van de familie van Lynden is in beheer bij het Zeeuws Archief.

/onderzoek-het-zelf/archief/

De podcast 'De plantage van onze voorouders' (2020)

De podcast ‘De plantage van onze voorouders’ waarin Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis onderzoekt. Hiervoor deed ze bij het Zeeuws Archief onderzoek in het familiearchief van haar moeders kant.

/zeeuws-archief-in-podcast-vpro/