Zeeuws Archief in podcast VPRO

In de achtdelige podcastserie ‘De plantage van onze voorouders’ onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Ze heeft hiervoor bij het Zeeuws Archief onder andere onderzoek gedaan in het familiearchief van haar moederskant. Komende zondag, 14 juni 2020, is de aflevering waarin Maartje het Zeeuws Archief bezoekt te beluisteren.

In aflevering 3, die zondag te beluisteren is, bezoekt Maartje het Zeeuws Archief samen met haar moeder. Je hoort ook Zeeuws Archief-medewerker Maaike Doorenbos die hen helpt bij het onderzoek in de studiezaal.

Familie van Lynden

Podcastmaker Maartje Duin (1975) komt uit een adellijke familie, haar moeder is barones van Lynden. Haar stamboom gaat terug tot de veertiende eeuw en er zijn straten naar haar familieleden vernoemd.

Maartje Duins betbetovergrootmoeder Antonia van Lynden-van der Heim, die tot de afschaffing van de slavernij in 1863 mede-eigenaar was van Tout Lui Faut

Met haar moeder bespreekt Maartje de geschiedenis van haar voorouders. Dat levert veel vragen en emoties op. Want Maartjes bet-bet overgrootmoeder Antonia van Lynden – van der Heim blijkt in 1863 voor 1,38 procent eigenaar van een suikerrietplantage Tout Lui Faut in Suriname te zijn geweest. ‘Een klein deel dus. Maar maakt dat uit?’

Maartje Duin: “Mijn moeder is van adel en ik heb me altijd wat ongemakkelijk gevoeld over de ongelijkheid die hierin besloten ligt.

Toen bleek dat er ook lijnen naar het slavernijverleden door mijn familiegeschiedenis liepen, was mijn eerste reactie: heb ik daarmee ook schuld? Van Peggy Bouva leerde ik dat er interessantere vragen te stellen zijn, zoals wat is er eigenlijk gebeurd op de plantage?”

Antonia van Lynden – van der Heim woonde in de 19de eeuw, als vrouw van de commisaris van de koning van Zeeland, in de gouverneurswoning op de Abdij van Middelburg.

Gouverneurswoning. Zeeuws Archief, Historisch-Topografische Atlas Middelburg (HTAM), nr P-89

In de podcast dient het familelandgoed slot Ter Hooge tussen Koudekerke en Middelburg als decor van Maartjes geprivilegieerde jeugd en haar ongemak daarmee. De familie van Lynden heeft dit landgoed in 1871 aangekocht. Ook dat is vastgelegd in het familiearchief.

Familiearchief

Het familiearchief van graaf R.W. van Lynden, commissaris van de koning in Zeeland, en zijn vrouw Antonia van Lynden - van der Heim is in het Zeeuws Archief in te zien.

hdl.handle.net

De Plantage van onze voorouders

Als Maartje Duin onderzoek doet voor het maken van de podcast, stuit ze ook op de lijst met namen van de tot slaafgemaakten van de plantage waar haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren. Ze zoekt contact met de nazaten van deze tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage. Ze duiken in archieven, spreken hun familieleden en bezoeken in Suriname de resten van plantage Tout Lui Faut.

Maartje Duin en Peggy Bouva

‘De plantage van onze voorouders’ is wekelijks te beluisteren op vpro.nl, via nporadio1.nl/podcasts of jouw favoriete podcast-app. De serie wordt ook elke zondag uitgezonden, om 11.00 uur, in het radioprogramma OVT op NPO radio 1.

Beluister de podcast

Het is aan te raden om eerst aflevering 1 en 2 terug te luisteren. Alle afleveringen en achtergrondinformatie vind je hier.

www.vpro.nl

Handelaar in slaven

Op de afleveringspagina van aflevering 3 wordt ook verwezen naar de Google Arts-tentoonstelling ‘Handelaar in slaven’ van het Zeeuws Archief.

www.zeeuwsarchief.nl