Banner over de Open Dag van 2023.

Open Dag 2023 over scheepsbouwer De Schelde

Een dag vol stoom, staal en schepen. Dat is de Open Dag die het Zeeuws Archief organiseert op zaterdag 4 november 2023. De dag staat dit jaar namelijk compleet in het teken van scheepsbouwer De Schelde. Op volle kracht. Het indrukwekkende verhaal van De Schelde.

De Koninklijke Maatschappij De Schelde was een van de grootste werkgevers van Zeeland. Op het hoogtepunt werkten er ruim 4600 medewerkers. De Schelde bouwde schepen voor onder meer de marine en de koopvaardij. Maar wist je dat het bedrijf ook vliegtuigen, autobussen en bruggen heeft gebouwd? In de archieven zijn tienduizenden foto’s en andere documenten bewaard gebleven.

Laat je overweldigen door het indrukwekkende verhaal van De Schelde. Met rondleidingen door de depots, lezingen, boekenverkoop en afsluitend de Vriendenlezing.

 • Grote torenkranen op de scheepswerf in Vlissingen.

  Werf van de Koninklijke Maatschappij de Schelde (KMS) in Vlissingen gezien vanaf de helling. Diverse schepen in aanbouw, op de achtergrond ligt de Jagersfontein. Zeeuws Archief, Fotocollectie Vlissingen, nr 13695.

 • Het personeel van de Schelde verlaat de fabriek bij de hoofdpoort aan de Aagje Dekenstraat. Zeeuws Archief, Fotocollectie Vlissingen, nr 13885.

 • Vanuit kraan uitzicht op de werf en stad Vlissingen. Zeeuws Archief, Kon. Mij. De Schelde, collectie 7516, nr 14363.

  Vriendenlezing

  De dag wordt om 16.00 uur afgesloten met de jaarlijkse Vriendenlezing, georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief. De lezing wordt dit jaar gehouden door literair-historicus René van Stipriaan. Hij schreef een biografie over Willem van Oranje, waarvoor hij in 2022 de Libris Geschiedenis Prijs kreeg. In september komt zijn nieuwe boek uit, Het reisboek van Willem van Oranje. Vooral voor zijn laatste boek deed hij onderzoek op locatie, ook in Zeeland. Kaarten voor de Vriendenlezing zijn verkrijgbaar vanaf 1 oktober 2023, bij de receptie van het Zeeuws Archief. Lees meer over de Vriendenlezing.

  Volledige programma

  Benieuwd hoe het volledige programma er uit ziet?

  /agenda/open-dag-2023/