Onderzoek naar dienst Oog & Oor in Zeeuws-Vlaanderen 1944-1946

UCR-student Femke Koekkoek heeft vandaag, maandag 19 december 2016, haar research paper over Zeeuws-Vlaanderen na de bevrijding gepresenteerd. ‘Zeeuws Vlaanderen in the post-World War II period (1944-1946) as seen and reported by Oog & Oor’ handelt over de voorlichtings- en inlichtingendienst Oog & Oor. Het Zeeuws Archief beheert het archief van Oog & Oor over Zeeland.

Femke Koekkoek, student UCR presenteerde 19 december 2016 haar research paper in Middelburg

Onderzoekende studenten van University College Roosevelt (UCR) kunnen in het Zeeuws Archief terecht voor bronnen over de Zeeuwse geschiedenis. Een aantal van deze bronnen overstijgt het Zeeuwse of zelfs het landelijke belang, denk aan de trans-Atlantische slavenhandel en de Zeeuwse ontdekkingsreizen.

Femke Koekkoek volgde voor haar history track onder begeleiding van prof. A. van Dixhoorn, een internship in het Zeeuws Archief en deed onderzoek de situatie in Zeeuws-Vlaanderen net na de bevrijding in de jaren 1944-1946. Ze maakte daarbij gebruik van het archief van de dienst Oog & Oor, een dienst die in het leven werd geroepen om voorlichting te geven én om inlichtingen te verzamelen. Met behulp van de administratie licht ze de werking van de dienst Oog & Oor toe en weet ze de roerige situatie in Zeeuws-Vlaanderen tot leven te brengen.

Lees het research paper van Femke Koekkoek: Zeeuws Vlaanderen in the post-World War II period (1944-1946) as seen and reported by Oog & Oor

Archief Oog & Oor

Raadpleeg de inventaris van het archief van de regeringsdienst Oog & Oor in Zeeland in het Zeeuws Archief

www.zeeuwsarchief.nl

Walcheren onder water, 1944-1946

Lees meer over de inundatie en de droogmaking van Walcheren

/zeeuwse-verhalen/walcheren-onder-water-1944-1946/