HIP Terneuzen geopend

Het Historisch informatiepunt Waterschap Scheldestromen en gemeente Terneuzen (HIP) is vandaag, 28 januari 2019, geopend. Elke maandag en woensdag kunnen bezoekers in het HIP onderzoek doen.

Het HIP, de studiezaal van het Zeeuws Archief in Terneuzen, is gevestigd op de begane grond van het kantoor van Waterschap Scheldestromen, Kennedylaan 1 in Terneuzen. Het waterschap beschikt over een goed depot, waar de Zeeuws-Vlaamse collectie van het waterschap reeds werd beheerd. Het Zeeuws Archief beheert de archieven van de gemeente Terneuzen. Daartoe zijn de archieven, zo’n 3 kilometer, overgebracht naar Middelburg. Archiefstukken kunnen van tevoren worden aangevraagd voor raadpleging in Terneuzen. Deze stukken worden dan van Middelburg naar Terneuzen gebracht.

De eerste bezoekers van het HIP zijn Marianne Sleegers en Marc Buise.

Marianne Sleegers en Marc Buise waren de eerste bezoekers op 28 januari. Zij kwamen beiden voor stukken uit de waterschapsarchieven en vinden het fijn dat dit nu twee dagen in de week kan. Buise: “De waterschapsarchieven geven vaak veel meer informatie dan bijvoorbeeld burgerlijke stand. Het geeft vlees op de botten.” Sleegers: “En ook voor die gemeentearchieven van Terneuzen hoef je dus niet de tunnel door als je dat niet wilt. Ik deel in verschillende Facebookgroepen dat deze mogelijkheid er is, zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken.”

Samenwerking

Sinds oktober 2018 is het Zeeuws Archief verantwoordelijk voor het beheer van de overgebrachte archieven van de gemeente Terneuzen. En sinds januari 2019 ook voor de archieven van het Waterschap Scheldestromen in Zeeuws Vlaanderen. Samen is het HIP opgericht.

Lees meer over de dienstverlening van het HIP in Terneuzen.

Het HIP is elke maandag en woensdag geopend. Er zijn vier werkplekken voor onderzoekers en twee voor de archivaris en een archiefassistent.