Historisch Informatiepunt (HIP) Terneuzen

Let op: het HIP is voorlopig gesloten. Dit in verband met maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De studiezaal van het Zeeuws Archief is vanaf 2 juni geopend voor bezoekers met een reservering. Zie ons nieuwsbericht voor meer informatie.

Het HIP, Historisch Informatiepunt, is de studiezaal van het Zeeuws Archief in Terneuzen. Het HIP bevindt zich in het gebouw van Waterschap Scheldestromen in Terneuzen. Hier kun je stukken inzien uit de archieven en collecties van het gemeentearchief Terneuzen en het Waterschap Scheldestromen over Zeeuws-Vlaanderen.

Inzien archiefstukken

Het HIP in Terneuzen is open op maandag en woensdag van 10.00 tot 16.00 uur en biedt plaats aan maximaal vier bezoekers. Omdat de ruimte in de studiezaal beperkt is vragen we iedereen om zich van te voren aan te melden. Dat kan via e-mail (hierna vind je het e-mailadres), geef naast de dag ook aan of je van plan bent een ochtend, een middag of een hele dag te komen.

In het HIP kun je stukken inzien uit de archieven en collecties van:

  • het Waterschap Scheldestromen in Zeeuws-Vlaanderen. Deze archieven liggen in het depot van het Waterschapskantoor in Terneuzen. Stukken uit deze archieven kunnen bij bezoek worden aangevraagd, maar ook van tevoren worden gereserveerd. Raadpleeg voor het toegang- en inventarisnummer van het gevraagde archiefstuk de archiefinventarissen.
  • het gemeentearchief Terneuzen. Deze worden in de depots in Middelburg bewaard. Vraag daarom stukken uit deze archieven van tevoren aan (verderop op deze pagina vind je hier mee informatie over!). Raadpleeg voor het toegang- en inventarisnummer van het gevraagde archiefstuk de archiefinventarissen.

Beperkt openbaar of niet geïnventariseerd archief

Niet alle archiefstukken zijn voor iedereen in te zien. Er zijn stukken die een openbaarheidsbeperking hebben omdat er bijvoorbeeld bijzondere persoonsgegevens instaan én de mensen om wie het gaat nog in leven kunnen zijn. Als een stuk beperkt openbaar is betekent dat niet dat niemand de stukken mag inzien. Er moet wel een ontheffing aangevraagd worden en de aanvraag moet met redenen omkleed ingediend worden. Hier lees je meer over beperkt openbaar archief.

In de archiefinventaris is onder het kopje ‘kenmerken’ vermeld of een archief is geïnventariseerd. Inzage in een niet-geïnventariseerd archief is in de meeste gevallen mogelijk. Het maken van een afspraak is echter een voorwaarde. Vooraf wordt de eventuele beperking van de openbaarheid gecontroleerd. Stuur ons een verzoek per email en wij gaan na of inzage mogelijk is. Vermeld in het verzoek altijd de naam van het betreffende archief en het toegangsnummer (het nummer dat vooraf gaat aan de naam in de archiefinventaris).

Reserveren van stukken

  • Je kan per bezoekdag(deel) geen onbeperkt aantal inventarisnummers aanvragen uit de archieven van de gemeente Terneuzen. Het aantal hangt af van gewicht en formaat van de aangevraagde inventarisnummers. Vraag in een email aan wat je graag wilt zien, geef hierbij aan welke stukken prioriteit hebben en wij laten weten welke stukken we mee kunnen nemen aan het HIP.
  • Wil je de studiezaal op maandag bezoeken, mail dan je aanvraag vóór 15.00 uur op de vrijdag ervoor.
  • Voor een bezoek op woensdag kun je tot 15.00 uur op de dinsdag ervoor je aanvraag mailen.
  • Let op: het lukt ons niet altijd om bij een aanvraag op vrijdag of dinsdag de aangevraagde stukken de volgende dag in het HIP ter inzage te geven. Een reden kan zijn dat het archief waaruit stukken worden aangevraagd nog niet is geïnventariseerd waardoor wij meer tijd nodig hebben. Wij laten dit natuurlijk weten!

Aanvragen en of reserveren

van archiefstukken en of een werkplek in het HIP in Terneuzen. Vermeld bij archiefstukken het toegangs- en inventarisnummer.

Stuur een mail

Stukken van het gemeentearchief Terneuzen kunnen ook worden geraadpleegd in onze studiezaal in Middelburg. Daar is het niet nodig om een werkplek te reserveren of van te voren stukken aan te vragen. Voor meer informatie: Studiezaal in Middelburg.

Voorzieningen

In het HIP is één computer beschikbaar voor bezoekers. Wij raden daarom aan om zelf een laptop of telefoon mee te nemen voor het geval je iets wilt opzoeken.

In Terneuzen is een fotocamera met statief beschikbaar voor bezoekers. Ook kun je met een eigen camera of mobiele telefoon foto’s maken van archiefstukken. Overigens is het niet toegestaan foto’s te maken van stukken die beperkt openbaar zijn. Dit zijn doorgaans archiefstukken uit een recent verleden, die om privacy redenen niet zonder toestemming geraadpleegd kunnen worden.

In het HIP is een kleine bibliotheek over onderwerpen uit de geschiedenis van Zeeuws-Vlaanderen aanwezig.

Bezoekerspas Zeeuws Archief

Bezoekerspas

Het HIP bevindt zich in het gebouw van het Waterschap. Meld je bij aankomst bij de receptiebalie van het Waterschap. Het HIP bevindt zich (bij binnenkomst via de hoofdingang) aan het einde van de hal.

Heb je nog geen bezoekerspas, vraag er dan een aan de medewerkers van het HIP. Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Praktisch

  • Locatie: Kennedylaan 1, Terneuzen, kantoor Waterschap Scheldestromen in Zeeuws-Vlaanderen
  • Openingstijden: maandag en woensdag van 10.00 tot 16.00 uur. Bekijk de bijzondere sluitingsdagen
  • Telefoon: 0118 678 800
  • Stuur een email voor het reserveren van een werkplek én archiefstukken; vermeld in de e-mail het pasnummer van het Zeeuws Archief. Als je nog geen bezoekerspas hebt dan regelen we deze op het moment dat je het HIP bezoekt

Archiefbeheer

Het Zeeuws Archief is verantwoordelijk sinds 1 oktober 2018 voor het beheer van de overgebrachte archieven van de gemeente Terneuzen en sinds 1 januari 2019 voor de archieven van het Waterschap Scheldestromen in Zeeuws-Vlaanderen.

kg2zuJTb_400x400

Thuis in Terneuzen - vrijwilligersproject

Vrijwilligers transcriberen volkstellingen en bevolkingsregisters van Terneuzen, Axel en Sas van Gent. Meer weten of wil je meehelpen? Lees meer.

/vrijwilligers-gezocht-voor-transcripties-terneuzen/

Zeeuws-Vlaamse collectie van het Waterschap Scheldestromen

Raadpleeg de archieven en collecties over Zeeuws-Vlaanderen van het Waterschap Scheldestromen

www.zeeuwsarchief.nl

Meer weten over onderzoek doen in Middelburg?

Praktische informatie voor bezoekers en het doen van onderzoek

/plan-je-bezoek/studiezaal/