Gemeentearchief Schouwen-Duiveland naar Zeeuws Archief

Ankie Smit, wethouder van de gemeente Schouwen-Duiveland en Hannie Kool-Blokland, directeur van het Zeeuws Archief, hebben op maandag 21 december 2020 in Zierikzee een dienstverlenings-overeenkomst (DVO) getekend. Hiermee krijgt het Zeeuws Archief per 1 januari 2021 de verantwoordelijkheid over het gemeentearchief Schouwen-Duiveland.

Ondertekening van de Dienstverleningsovereenkomst met links wethouder Ankie Smit en rechts directeur Hannie Kool. Er achter zitten, vlnr: Hanneke van Aalst (ZA), Ineke van den Broek (Schouwen), Saskia Machielse (Schouwen) en Angelique Groenewegen (ZA).

 

Een samenwerking tussen het Zeeuws Archief en het gemeentearchief Schouwen-Duiveland is zo’n drie jaar geleden in gang gezet. Aanleiding was onder andere het feit dat er voor het beheren van archieven steeds meer kennis en expertise nodig is. Archieven zijn niet meer alleen papieren documenten, maar tegenwoordig worden archieven ook digitaal opgeslagen en bewaard. Voor een klein archief als Schouwen-Duiveland bleek het bijna onmogelijk om dit allemaal zelf te doen.

 

Het Zeeuws Archief heeft ruim 100 jaar ervaring in het beheren en toegankelijk maken en houden van informatie en loopt sinds het digitale tijdperk vooraan in het duurzaam digitaal archiveren. Naast de Rijksarchieven van Zeeland en de archieven van de Provincie Zeeland en het Waterschap beheert het Zeeuws Archief ook de gemeentearchieven van Middelburg, Veere, Kapelle, Terneuzen en Vlissingen. Het Zeeuws Archief vindt de toevoeging van het gemeentearchief van Schouwen-Duiveland echt een aanwinst.

 

De vijf medewerkers van het gemeentearchief Schouwen komen in dienst bij het Zeeuws Archief. Ze zijn deels in Middelburg en deels in Zierikzee werkzaam. Het depot, dat  bijna vier kilometer aan documentatie over Schouwen-Duiveland bevat, en de studiezaal blijven in het gemeentehuis in Zierikzee. Het publiek kan nog gewoon in Zierikzee terecht voor het archiefonderzoek.

Bereikbaarheid gemeentearchief Schouwen-Duiveland

Het publiek blijft voor archiefonderzoek welkom in Zierikzee. Lees hier over de bereikbaarheid.

/gemeentearchief-schouwen-duiveland-onderdeel-zeeuws-archief/