Gebroeders Anker doen familieonderzoek in Zeeuws Archief

De broers Wim en Hans Anker zijn op zaterdag 18 februari te zien in het tv-programma Verborgen Verleden (NTR). Ze bezoeken het Zeeuws Archief in Zierikzee, waar archivaris Ilja Mostert de tweelingbroers rondleidt in het depot. Ook bezoeken ze het Gravensteen in Zierikzee.

depot met filmapparatuur en drie mannen, gebogen over een archiefstuk.
Archivaris Ilja Mostert en de gebroeders Anker in het depot van het Zeeuws Archief in Zierikzee.

In het televisieprogramma Verborgen Verleden gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. Eerder bezocht Merel Westrik het Zeeuws Archief in Middelburg om meer te weten komen over haar voorouders.

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen zijn de gebroeders Anker dus aan de beurt. Wat volgt is een reis in het verleden van zeevaarders, slavenkassen en een koninklijke tragedie. Het is een bewogen reis vol verdriet, avontuur én, natuurlijk, het recht.

Verborgen Verleden (NTR). Zaterdag 18 februari 2023, 20.35 uur, NPO 2.

Oud schrift uit de uitzending

Als bekende Nederlanders in Verborgen Verleden een archiefdienst bezoeken die is aangesloten bij de paleografie-oefenwebsite Wat staat daer? wordt een van de teksten die aan bod is gekomen gepubliceerd op ‘Wat staat daer?’. Je kunt op deze website zelf  oud schrift leren lezen. Na de uitzending kun je je vaardigheid in het lezen oefenen met een van de teksten die de gebroeders Anker in de televisie-uitzending lazen. Je kunt die tekst vinden op: Wat staat daer?

Drie mannen bekijken een oud archiefstuk.

Bekijk de uitzending

Na de uitzending kun je de aflevering via deze link terugkijken op de website van de NTR.

www.ntr.nl