Zeeuws Archief in Verborgen Verleden

Op zaterdag 6 februari 2021 is het Zeeuws Archief te zien in het televisieprogramma Verborgen Verleden. In deze aflevering gaat Merel Westrik op zoek naar haar voorouders. Onze collega Maaike Doorenbos helpt haar op weg met een stukje Zeeuws verleden.

Verborgen Verleden met Merel Westrik

Journalist en presentator Merel Westrik treedt in de voetsporen van haar opa en oma  en ontdekt een wel heel bijzondere liefdesgeschiedenis – op een plek waar de liefde meestal ver te zoeken was. Maar waarom werd opa Westrik gevangen genomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en wat deed hij eigenlijk in het verre, koude Noorwegen?

Merel zoekt het uit op een ontroerende reis door de tijd en beseft dat ze met elke nieuwe ontdekking nader tot haar grootouders komt. Die reis door de tijd leidt ook naar Zeeland, waar haar oma van vaderskant vandaan kwam. In het Zeeuws Archief doet Merel bijzondere ontdekkingen over haar voormoeders, sterke Zeeuwse vrouwen die hun echtgenoten verloren aan de zee.

Zaterdag 6 februari, 20.30 uur, NPO 2: Merel Westrik in het TV-programma Verborgen Verleden. Of kijk later terug via NPO Start.

Wat staat daer?

Als bekende Nederlanders in Verborgen Verleden een archiefdienst bezoeken die is aangesloten bij de paleografie-oefenwebsite Wat staat daer? wordt een van de teksten die aan bod is gekomen tijdens de uitzending op ‘Wat staat daer?’ gepubliceerd. Je kunt op deze website zelf oefenen met het lezen van oud schrift. Na de uitzending kun je ook je vaardigheid in het lezen van oud schrift oefenen met een van de teksten die Merel Westrik in de televisie-uitzending las. Je kunt die tekst vinden op: Wat staat daer?
Leuk om eens rond te kijken.

Een oude man met hoge hoed kijkt in de camera.

Op zoek naar je eigen familie?

Heb je Zeeuwse voorouders? Of hebben familieleden in Zeeland gewoond of gewerkt? Dan vind je ze wellicht via de personenzoekmachine Zeeuwen Gezocht!

www.zeeuwsarchief.nl