Metamorfoze-project Archief van het Sint-Catharinagasthuis in Grave

Het Zeeuws Archief heeft eind 2018 de opdracht gekregen van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) het archief van het Sint-Catharinagasthuis in Grave te conserveren en digitaliseren. Het gaat om een bijzonder rijke bron voor onderzoek, die in de toekomst met dank aan het programma Metamorfoze, online zal zijn te raadplegen.

Het archief van het Sint-Catharinagasthuis in Grave is een van de oudste en best bewaarde archieven op het gebied van de medische en sociale zorg in de provincie Noord-Brabant. Het gasthuis is in 1291 gesticht door de adellijke heer Jan I van Cuijk, die leefde van circa 1230 tot 1308. Het archief bestrijkt de periode 1291-1965.

De hoge ouderdom in combinatie met de lange levensduur van het gasthuis is uitzonderlijk. Tot op de dag van vandaag leeft deze instelling voort in Catharinahof in Grave, dat onderdak en verzorging biedt aan kwetsbare groepen uit de samenleving. De inhoud van het archief weerspiegelt het dagelijks leven. De doelgroep die het gasthuis al deze eeuwen verzorgde (daklozen, armen en zieken) behoort tot de minst gedocumenteerde in de Nederlandse samenleving.

Digitaliseren en conserveren

Het Zeeuws Archief is gespecialiseerd in het conserveren en digitaliseren van archieven en collecties. Lees meer

/expertise-in-archiveren/digitaliseren/

Metamorfoze

Meer over dit project op de website van Metamorfoze

www.metamorfoze.nl

Archief Sint-Catharinagasthuis in BHIC

Lees meer over het archief van het Sint-Catharinagasthuis op de website van BHIC

www.bhic.nl