Dialoogavond Ons Zeeuwse Slavernijverleden

Op vrijdag 21 oktober organiseert Stichting Slavernijmonumenten Zeeland en Stichting Tout Lui Faut een dialoogbijeenkomst over het slavernijverleden in Zeeland. Voorafgaand aan de bijeenkomst zijn geïnteresseerden welkom bij het Zeeuws Archief voor een rondleiding door de expositie ‘Ooggetuigen van de slavenhandel’, met korte introductie over het archief van de Middelburgse Comercie Compagnie.

Het thema is ‘Uitbuiting toen, en nu?’. Maartje Duin en Peggy Bouva presenteren de avond. Zij maakten in 2020 de podcast ‘De plantage van onze voorouders’, waarin Maartje op zoek gaat naar sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Ze ontdekt dat haar voorouders aandelen bezaten in een Surinaamse suikerplantage en legt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten.

De podcast stimuleerde tal van Nederlanders om soortgelijk onderzoek te doen. Zo ook Jochem Sprenger, nazaat van een Zeeuwse patriciërsfamilie. Hij ontdekte dat zijn voorouders plantages bezaten en bestuurders waren van de Middelburgsche Commercie Compagnie (MCC). Naar aanleiding van het stuk nam psychiater en schrijver Naeem Juliana contact met Jochem op. Naeem werd geboren op Curaçao, waar de economische en ecologische gevolgen van het slavernijverleden nog altijd voelbaar zijn.

Op deze avond praten Peggy en Maartje met de gasten Jochem Sprenger en Naeem Juliana over de economische en ecologische gevolgen van het slavernijverleden in Zeeland en op Curaçao.

Voorafgaand aan deze avond zijn geïnteresseerden welkom bij het Zeeuws Archief, voor een rondleiding door de expositie ‘Ooggetuigen van de slavenhandel’ en korte introductie over het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie.

Onderzoek doen in de archieven

Het Zeeuws Archief beheert bronnen over de geschiedenis waardoor onderzoek mogelijk is. Zoals het archief van de familie Spoors en Sprenger.

/onderzoek-het-zelf/archief/

Het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie

Het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie is volledig gedigitaliseerd en online te raadplegen.

/onderzoek-het-zelf/onderzoek-doen-slavenhandel-het-archief-van-de-mcc/