Nieuw-Namen

Nieuw-Namen (eerder De Kauter, nog eerder Hulsterloo), grensdorp binnen de gemeente Hulst in oostelijk Zeeuws-Vlaanderen. De naam Nieuw-Namen is pas in 1858 aan het plaatsje gegeven. In de oudste historie wordt het Hulsterloo genoemd, dat zoveel wil zeggen als: ‘bosje op hoge zandgrond van de bewoners van Hulst’. `De Kauter’ is nog steeds de bijnaam voor Nieuw-Namen.

Nieuw-Namen, Zeeuws-Vlaanderen, Gemeente Hulst.
Archiefdienst: Gemeentearchief Hulst.

Van der Aa publiceerde over De Kauter:

Kauter (Hollandsche), in onderscheiding van de daaraan palende buurtschap Konings-Kauter of Vlaamsche-Kauter, waarmede het onder den algemeenen naam van de Kauter bekend, is bevorens ook Hulster-Loo genaamd, gehucht in Staats-Vlaanderen, provincie Zeeland.

In dit gehucht staan 134 huizen, bewoond door 156 huisgezinnen, uitmakende eene bevolking van 820 zielen, die meest in de zeevaart, in het visschen van ansjovis en schelpvisch, benevens in het vletten van schoraarde aan de dijken, hun bestaan vinden, waarvoor in dit gehucht niet minder dan 68 vaartuigen worden aangehouden.

Er is hier geen haven; de vaartuigen liggen aan den dijk van de Saftinger schorren.

Bron: Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, deel 6, A.J. van der Aa, 1845

In 1858 werd de naam De Kauter, op initiatief van Eerwaarde Heer Ludovicus Camerman, veranderd in Nieuw-Namen. Dit refereert aan het dorpje Namen, dat in 1715 door de zee werd verzwolgen.

Lees meer over Nieuw-Namen op Wikipedia en op Plaatsengids.


Grotere kaart bekijken