Brieven voor corona-archief

Afgelopen week heeft het Zeeuws Archief een stapel bijzondere brieven in ontvangst mogen nemen. Het betreft de 100 brieven die door Zeeuwse 70-plussers geschreven zijn over de coronaperiode. Zij schreven de brief naar aanleiding van een oproep van ‘Rimpelingen: brieven uit Zeeland’. De brieven zijn de basis voor een voorstelling.

Anna de Bruykere, schrijver en performer en één van de initiatiefnemers van dit project, was – toen corona een jaar geleden uit brak – verbaasd hoe oudere mensen  ‘weggezet’ werden. “Al realiseren we ons dat dit meerdere kanten heeft, want de maatregelen werden ook juist genomen om ouderen tegen dit virus te beschermen”. Samen met een aantal andere kunstenaars werd het initiatief genomen om hier ‘iets mee te gaan doen’. Het project ‘Rimpelingen’ was een feit.

Brieven

Rimpelingen is een project dat verhalen van ouderen, waarbij gekozen is voor 70-plussers, in coronatijd verzamelt, onderzoekt en vertaalt naar een voorstelling. Alle Zeeuwse 70-plussers zijn uitgenodigd om een brief te sturen en de ervaringen te delen over hun leven in coronatijd. Er werd onder andere gevraagd naar hoe de coronatijd werd ervaren, wat men het meest mist, waar men dankbaar voor is, waar men zich aan ergert of wat de hoop is voor de toekomst. Maar ook beschreven anekdotes uit het dagelijks leven in coronatijd bleken waardevol. “De brieven liepen zeer uiteen, van een kort berichtje tot een compleet boekwerk” vertelt Anna. Naar aanleiding van de brieven zijn ook enkele briefschrijvers geïnterviewd.

De overhandiging van de brieven, vlnr Anna de Bruykere, Hannie Kool-Blokland en Christian Blaha.

De brieven vormen, naast materiaal voor de voorstelling, ook een veelstemmig tijdsdocument. Dat wordt ondergebracht in het corona-archief van het Zeeuws Archief. “Een mooie aanwinst” vindt Hannie Kool-Blokland van het Zeeuws Archief, die de brieven in ontvangst nam. “Vanwege de grote impact van deze crisis op onze huidige maatschappij is deze crisis aangewezen als ‘hotspot’; een bijzondere gebeurtenis waarover informatie bewaard moet worden”. Nog altijd zijn materialen hiervoor welkom.

Corona collectie Zeeuws Archief

Iedereen kan nog steeds een bijdrage leveren aan de collectie over de Zeeuwse corona periode.

/draag-bij-aan-de-collectie-over-de-zeeuwse-corona-periode/

Voorstelling

Op basis van deze brieven wordt een vertelvoorstelling met muziek gemaakt. Na afloop is er ruimte voor gesprek en interactie met en tussen de toehoorders. De initiatiefnemers hopen hiermee  het contact tussen jong en oud te stimuleren, om van gedachten te wisselen over grote levensvragen zoals ouderdom, ziekte en dood”.  De voorstelling zal later dit jaar in het Zeeuws Archief in première gaan en daarna op diverse locaties in Zeeland opgevoerd worden, onder andere in theaters en zorginstellingen in Zeeland. Bezoek voor actuele informatie daar over de website van Rimpelingen.

Item op Omroep Zeeland over dit initiatief

Afgelopen week was er een item op Omroep Zeeland over de overhandiging van de brieven aan het Zeeuws Archief en over de voorbereidingen van de voorstelling.

www.omroepzeeland.nl