handgeschreven brief van Willem van Oranje.

Brief aan Veere van Willem van Oranje opgenomen in bundel

De brief die Willem van Oranje in 1572 schreef aan het stadsbestuur en de inwoners van Veere, is onderdeel geworden van een bundel die afgelopen donderdag 24 maart is verschenen. Het Zeeuws Archief heeft deze brief nog altijd in beheer. ‘De inhoud van deze brief is ook in deze tijd nog relevant.’

Veere is voor de prins

De bundelĀ Willem van Oranje in brieven. De Opstand in 1572 toont veertig brieven van Willem van Oranje die samen een mooi beeld geven van een keerpunt in de Nederlandse geschiedenis. Een van de veertig brieven verstuurde de stadhouder in mei 1572 naar het stadsbestuur en de inwoners van Veere.

In deze brief wekt Willem van Oranje het stadsbestuur en de inwoners van Veere op tot gewapend verzet tegen de Spanjaarden en doet de belofte de stad Veere met troepen en schepen bij te staan. Hij belooft de oude privileges van de stad zal respecteren, te herstellen en te verdedigen. Hij verwijst daarin ook naar de stad Vlissingen, waar Veere een voorbeeld aan kan nemen.

 • Brief van Willem van Oranje aan Veere. Zeeuws Archief, Stad Veere, inv.nr. 165, 1 mei 1572.

 • handgeschreven brief van Willem van Oranje.

  Brief van Willem van Oranje aan Veere. Zeeuws Archief, Stad Veere, inv.nr. 165, 1 mei 1572.

  Verzet

  Archivaris Peter Blom heeft de brief getranscribeerd en schreef er een inleiding bij. Blom vindt het opmerkelijk hoe relevant de boodschap van Van Oranje ook nu nog is: ‘De inhoud van deze brief hoeft nog altijd niet aan kracht ingeboet. Willem van Oranje maant de Veerse bevolking stelling te nemen tegen tirannie en zich te bedenken wat kinderen en kleinkinderen te gebeuren staat, als de vijand overwint. Dan wacht onderdrukking. Hij roept op om verzet te plegen en eendrachtig door te gaan met de bondgenoten.’

  Willem van Oranje maant de Veerse bevolking stelling te nemen tegen tirannie

  — Peter Blom, archivaris Zeeuws Archief

  Uiteindelijk wordt de stad Veere op 3 mei 1572 bevrijd van de Spanjaarden. Om bij die gebeurtenis stil te staan zal Willem van Oranje zelf op 3 mei 2022 om 15.33 uur op het bordes van het stadhuis verschijnen, aan de Markt in Veere. Hij zal de brief voorlezen die precies 450 jaar geleden bij het stadsbestuur van Veere is bezorgd.

  Vindplaats van de brief

  Zeeuws Archief Middelburg, Archief Stad Veere, 1349-1816, Inventarisnummer 165 (Ingekomen bij het stadsbestuur van Veere, 1558-1574, brief gedateerd 1 mei 1572).

  hdl.handle.net
  voorkant boek willem van oranje

  Willem van Oranje in brieven. De Opstand in 1572.

  Redactie: Marianne Eekhout, Ineke Huysman, Henk van Nierop, Judith Pollmann en Johan Visser. Uitgeverij Waanders, Zwolle. Verschenen op 24 maart 2022. ISBN 9789462624047.

  www.waandersindebroeren.nl