Onderzeeër K VIII ging naar de koloniën

De Koninklijke Maatschappij De Schelde heeft voor de Nederlandse Onderzeedienst drie typen onderzeeërs in de K-klasse gebouwd. De K stond voor Koloniën. In 1922 werd in Vlissingen de eerste in de K VIII-klasse te water gelaten.

Ron van Maanen, archivaris bij het Zeeuws Archief, en Tobias van Gent, historicus, weten er alles van. Samen schreven zij het boek Luctor et Emergo over de onderzeeboten van De Schelde.
Schelde Schakels, de nieuwsbrief van Damen, interviewde Ron en Tobias over de onderzeeboot K VIII, die honderd jaar geleden van stapel liep.

In een kleine ruimte werken twee arbeiders zittend op hun knieën.
Tijdens de bouw van de onderzeeër K VIII op de werf van de Koninklijke Maatschappij De Schelde in Vlissingen, 5 augustus 1921. Zeeuws Archief, Kon. Mij. De Schelde, collectie 7513, nr 913.

De K VIII ging dienst doen in Nederlands-Indië, nu Indonesië. Haar vuurdoop kreeg het in 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees het in: De eerste onderzeeër van de K VIII klasse liep een eeuw geleden van stapel op de website Schelde Schakels.

Een glimlachende man staat achter een stuurwiel op het dek van een schip.

Onderzeeër K VIII

Lees het interview met Ron van Maanen en Tobias van Gent over de onderzeeër K VIII op de website Schelde Schakels.

www.scheldeschakels.nl

Archief De Schelde

Het Zeeuws Archief beheert de omvangrijke archieven van de Koninklijke Maatschappij De Schelde - inclusief een grote collectie beeld. En er is nog meer! Bekijk zoekresultaten in de archiefinventaris

www.zeeuwsarchief.nl