Nieuwe akten van de burgerlijke stand openbaar

Met ingang van 1 januari 2019 zijn nieuwe akten van de burgerlijke stand online beschikbaar. Het gaat daarbij om zowel data als scans van de geboorteakten van 1918, de huwelijks- en echtscheidingsakten van 1943 en de overlijdensakten van 1968. Met de toevoeging van de nieuwe openbare akten van de burgerlijke stand is het totaal aantal naamsvermeldingen in de online database Zeeuwen Gezocht opgelopen tot ruim 8,5 miljoen.

 

Nieuwjaarskindje in Zonnemaire

Het had niet veel eerder geboren moeten worden, want dan was het een oudejaarskindje geweest. Catharina Florentina van de Sande werd op 1 januari 1918 om half één ‘s morgens in Zonnemaire geboren. Haar vader stapte de volgende dag naar het gemeentehuis om de geboorte van zijn dochtertje te laten registreren.

Vader Engel van de Sande moest voor de geboorteaangifte twee getuigen meenemen. Dat waren bakker Gerrit van Leersum, 44 jaar oud, en de 32-jarige landbouwknecht Teunis Jan Keuvelaar, beide wonende te Zonnemaire.
De nieuwbakken vader was eveneens landbouwknecht en 40 jaar oud. De moeder van het meisje heette Anthonia Paulina Bakker.

De ambtenaar van de burgerlijke stand van Zonnemaire, L.K. Kluit, maakte de akte op in tweevoud en liet de vader en de twee getuigen tekenen. Zelf zette hij als laatste zijn handtekening. Daarmee was de geboorte van Catharina Florentina van de Sande officieel geregistreerd.

Wie weet, hebben vader Engel en de twee getuigen na de geboorteaangifte nog een glaasje gedronken op de gezondheid van het nieuwe kindje én nog eentje op het nieuwe jaar!

 

Bekijk de akten

De geboorteakte van Catharina Florentina van de Sande online.

De nieuwe data en scans in Zeeuwen Gezocht.

Zoeken naar personen

Zelf zoeken naar personen in Zeeuwen Gezocht.

Handige zoektips voor Zeeuwen Gezocht.

Zoekgids over de burgerlijke stand.

Alle Zoekgidsen ‘Familiegeschiedenis’.