Medewerker in beeld

Wie werken er bij het Zeeuws Archief? Waar houden ze zich mee bezig, wat doen zij zoal? En wat is daarvoor nodig? We stellen onze medewerkers graag voor. Dit keer maken we kennis met Machteld Steketee, archiefassistent.

De studiezaal van het Zeeuws Archief is drie dagen per week de werkplek van Machteld Steketee. Ze is daar altijd met minimaal twee collega’s; één archivaris en één collega archief assistent. Naast het helpen van mensen in de studiezaal is ze ‘achter de schermen’ bezig; in één van de depots of met online dienstverlening. “Het is gevarieerde baan. Maar wat ik ook doe, het werk staat altijd in dienst van de bezoekers; helpen bij onderzoek, het geven van een zoekrichting en het beschikbaar stellen van archiefstukken” vertelt Machteld.

Online bezoek toegenomen

Die bezoekers kunnen zowel fysieke bezoekers als online bezoekers zijn. “In vergelijking met 2008, toen ik in dienst kwam bij het Zeeuws Archief, is het online bezoek enorm toegenomen” vertelt Machteld. Online, op de website, kunnen mensen al heel veel vinden. “Lopen ze daarbij tegen een vraag aan, dan zijn wij telefonisch, via WhatsApp of via de mail te bereiken.”

De online dienstverlening bestaat ook uit het afhandelen van bestellingen. “Als iemand een archiefstuk wil inzien dat nog niet online staat, kan het besteld worden via het ‘winkelwagentje’. Wij zorgen er dan voor dat de aanvrager dat stuk via de mail ontvangt.

Een andere manier van online dienstverlening die Machteld regelmatig uitvoert is het ‘scannen op verzoek’. “Deze dienst gaat per inventarisnummer, dat is vaak wat omvangrijker”. Machteld of één van haar collega’s haalt het betreffende stuk op uit het depot en beoordeelt de staat van het stuk. Soms moet het – door de afdeling behoud – eerst gerestaureerd worden voordat het naar de fotografen gaat. Na controle van de scans worden deze online geplaatst op de site van het Zeeuws Archief, waardoor het niet alleen voor de aanvrager, maar voor iedereen beschikbaar is.

“Mensen tevreden naar huis zien gaan, dat geeft mij voldoening”

— Machteld Steketee

Dienstverlenende instelling

“Om mensen zo goed mogelijk te helpen is het altijd belangrijk om goed te weten wát iemand zoekt, en met welke réden hij zoekt. Bij bezoekers in de studiezaal is het vaak wat makkelijker om daar achter te komen omdat je de persoon spreekt en makkelijker vragen kunt stellen en doorvragen”. Machteld haar dienstverlenende instelling past uitstekend bij dit werk. Op de vraag welke vaardigheden je moet beheersen, antwoord Machteld “Je moet praktisch ingesteld zijn en goed kunnen schakelen, omdat je vaak meerdere mensen tegelijk aan het helpen bent”.

Bezoekers studiezaal

Machteld vindt het leuk dat de bezoekers van de studiezaal zo divers zijn; van jong tot oud en met zeer uiteenlopende onderzoeksvragen. Zo komen er studenten, niet alleen van Zeeuwse onderwijsinstellingen maar ook van buiten de provincie. Regelmatig terugkerend zijn de uitleningen voor zorgdragers; instellingen die hun archief overgedragen hebben aan het Zeeuws Archief. Zo zijn bouwdossiers populaire stukken. Ook zijn er een aantal mensen die regelmatig in de studiezaal te vinden zijn; “de ‘vaste bezoekers”, die werken aan een onderzoek of publicatie. “En in de zomermaanden zijn er altijd wel mensen die hun vakantie in Zeeland combineren met een bezoek aan het Zeeuws Archief om hier iets uit, of op te zoeken”.

Mooiste archiefstuk

In de loop van alle jaren heeft Machteld heel wat archieven en archiefstukken in handen gehad. Ze hoeft niet lang na te denken over wat ze het mooist vindt: “De kaarten van Hattinga! Deze zijn bijzonder mooi, gedetailleerd en ze spreken tot de verbeelding. Je kunt je gewoon voorstellen hoe Zeeland er destijds uit heeft gezien”.

Op de vraag of Machteld inmiddels alle archieven wel kent, moet ze ontkennend antwoorden. “Er ligt hier zo ontzettend veel! En het mooie is; er komen steeds weer nieuwe archieven bij. Nee, je bent hier nooit uitgeleerd!

Studiezaal

Lees hier alles over je bezoek aan de studiezaal.

/plan-je-bezoek/studiezaal/uitleg-over-de-studiezaal/

Kaarten van Hattinga

Lees hier over Hattinga en de prachtige kaarten.

/unieke-uitgaven-over-18e-eeuwse-zeeuwse-kaartenmakers/