Archiefstukken in de vorm van hartjes in het kader van het twitterevenement loveheritage op Valentijnsdag door archiefdiensten

#loveheritage in Zeeuws Archief

Edel spruitje, Dierbaar Zoontje!
Lieve Paultje! Zoetste Kind!
Ziet Wij vlegten thans een kroontje,
Op uw Jaarstond wel gezind!

Liefde

Zomaar een gedichtje waaruit de enorme liefde van de ouders voor hun zoontje blijkt. Dat gedichtje is gevonden in een archief. En zo is er nog veel meer liefde in archieven te vinden. Want archieven zijn emotie. Liefdesbrieven, huwelijksgedichten, getuigenissen van ware vriendschap, gepassioneerde verhalen over werk en hobby, prachtige handgemaakte kaartjes in een album amicorum, Valentijns-ansichtkaarten, prenten en tekeningen, aandoenlijke briefjes van kinderen aan hun ouders, brieven vol verlangen naar afwezige geliefde familieleden die ver weg wonen, liefdevolle kaartjes van ouders die bezorgd zijn om het welzijn van hun kind. Het is allemaal te vinden in archieven.

Valentijnsdag

Laten we die liefdevolle documenten eens wereldwijd met elkaar delen, dachten de organisatoren van de Twitteractie @AskArchivists. En welke dag is daar het meest geschikt voor? Precies… Valentijnsdag! Op 14 februari 2012 vind dan ook het Twitterevenement #loveheritage plaats. Een wereldwijde activiteit om erfgoedinstellingen de gelegenheid te geven te laten zien wat ze over het thema Liefde in huis hebben.

#loveheritage

Het Twitterevenement #loveheritage is breed opgezet. Alle culturele instellingen worden uitgenodigd aan de Twitteractie deel te nemen: archieven, bibliotheken, musea, etc., Aan de organisatoren van @followalibrary, @followamuseum, @followanarchive en @askacurator is gevraagd mee te doen en de Twitteractie #loveheritage onder de aandacht van hun volgers te brengen.

Aandacht voor collecties

Als culturele instellingen items die op welke manier dan ook met liefde te maken hebben uit hun collecties tonen, kunnen ze aan hun volgers laten zien wat ze over dit specifieke onderwerp in huis hebben. Op die manier kunnen culturele instellingen ook weer aandacht genereren voor hun erfgoedcollecties.

Het Zeeuws Archief doet ook mee met #loveheritage op Valentijnsdag

Wil je weten wat het Zeeuws Archief aan liefdevolle documenten in haar collecties heeft? Volg dan de Twitteraccount @zeeuwsarchief en laat je verrassen op Valentijnsdag!

Hoe kunnen erfgoedinstellingen meedoen?

Allereerst is het noodzakelijk om een Twitteraccount aan te maken. Je kunt als erfgoedinstelling items uit je collecties tonen via Flickr, Picasa, YouTube, Facebook, noem maar op. Vervolgens verstuur je een tweet met een verwijzing naar de vindplaats van de items met toevoeging van de hashtag #loveheritage. Op die manier laat je aan je volgers zien wat je over het thema Liefde in huis hebt. Wie wil meedoen op 14 februari 2012, kan de naam van zijn instelling en de Twittergegevens invullen in het reactieveld van de blogpost over #loveheritage op het weblog van AskArchivists.

Hoe kan het publiek meedoen?

Als je al een Twitteraccount hebt kun je een stream #loveheritage aanmaken en op die manier zien wat erfgoedinstellingen over de hele wereld in huis hebben over het thema Liefde. Heb je geen Twitteraccount en wil je die ook niet aanmaken, geen nood. Ga naar Twittersearch en vul daar in: #loveheritage. Dan krijg je alle tweets te zien die de hashtag (trefwoord met een # ervoor) #loveheritage bevatten.

Laat je verrassen door wereldwijde Liefde in erfgoedinstellingen op Valentijnsdag

De organisatoren van het Twitterevenement #loveheritage, Charlotte Jensen (Nationaal Museum en Nationaal Archief Kopenhagen, Denemarken) en Anneke van Waarden-Koets (Zeeuws Archief Middelburg, Nederland) hopen dat veel erfgoedinstellingen over de hele wereld aan #loveheritage meedoen en dat veel mensen kunnen genieten van al dat prachtige erfgoed rondom het thema Liefde.