#followanarchive op Twitter

Archieven op Twitter

Steeds meer archieven zijn op sociale netwerken te vinden. Een van die netwerken is Twitter. Op Twitter kun je met korte berichten van maximaal 140 tekens vertellen wat je aan het doen bent of wat je op dat moment belangrijk vindt om (mee) te delen.
Ook archiefdiensten hebben Twitter ontdekt, vaak door deelname aan de cursus 23archiefdingen. Medewerkers van archiefdiensten twitteren namens hun archiefdienst en privé zijn er ook al heel wat archivarissen actief op Twitter!
Archieven elders in de wereld hebben Twitter eveneens ontdekt als een manier om in contact te komen met hun publiek.

Zeeuws Archief op Twitter

Ook het Zeeuws Archief probeert via Twitter zijn publiek te bereiken. De Twitteraccount @zeeuwsarchief1 telt momenteel 137 volgers. Daarnaast zijn er aparte Twitteraccounts voor onder meer de genealogische database Zeeuwen Gezocht (@ZeeuwenGezocht) en Educatie & Exposities (@ZeeuwsArchiefED). Verschillende medewerkers van het Zeeuws Archief zijn onder hun eigen naam actief op Twitter.

Twitteractie Follow an archive

Om meer aandacht te krijgen voor archieven op Twitter wordt een Twitteractie georganiseerd. De Twitteractie is een initiatief van Charlotte Jensen van het Nationaal Museum in Kopenhagen, Bente Jensen van het stadsarchief Aalborg en Poulus Bliek en Anneke van Waarden-Koets van het Zeeuws Archief. De Twitteractie is internationaal, zodat alle archieven in de wereld kunnen meedoen. De naam van de Twitteractie is: Follow an archive! De hashtag voor de actie is #followanarchive.

#followanarchive dag op 12 november 2010

Op vrijdag 12 november 2010 is het #followanarchive dag op Twitter. Op die dag kunnen alle archieven wereldwijd proberen meer volgers te krijgen. Het gaat er natuurlijk om dat er meer aandacht voor archieven en hun collecties komt en dat archieven en volgers direct met elkaar in contact kunnen komen. Via Twitter vertellen archieven over hun activiteiten, nieuws en wetenswaardigheden over de collecties. Je kunt zelf ook tips geven of vragen stellen aan een archief via Twitter.

Informatie over de Follow an archive actie

Om de #followanarchive dag goed voor te bereiden zijn er al verschillende acties ondernomen:
– er is een weblog Followanarchive met een twitterfontein waarin alle hashtags #followanarchive verschijnen, en een wereldkaart van twitterende archieven
– er is een website www.followanarchive.com (gelinked aan de weblog Followanarchive)
– er is een Twitteraccount followanarchive
– er is een Twubspagina followanarchive om de hashtags #followanarchive te volgen
– er is een Facebookpagina Followanarchive Follow An Archive
– followanarchive is verwerkt in de GetGlue toppics
– followanarchive is verwerkt in Foursquare
Lijsten van twitterende archieven per land zijn in de maak, zodat mensen die een archief willen volgen kunnen zien welke archiefdienst op Twitter is.
Ook wordt ook een promotiefilmpje gemaakt en een presentatie in Prezi voor de pre-conference ‘Niet voor lurkers’ op de KVAN-dagen op 14-15 juni 2010 te Rolduc.

Meedoen aan de #followanarchive dag

Doe mee op 12 november 2010 (12-11-10 in het Nederlands, en op z’n Engels 10-11-12)!
Ga op die dag een archief volgen of vertel op die dag bijvoorbeeld je volgers op Twitter welk archief je al volgt, wat jouw favoriete archief is, welk archief je heeft geïnspireerd, welke ontdekking je hebt gedaan in een archief.
Beveel archieven aan bij je volgers en gebruik de hashtag #followanarchive.

We hopen dat veel archieven enthousiast raken voor deze actie en er aan mee doen. En uiteraard hopen we dat 12 november 2010 een geweldige #followanarchive