Internationale Archievendag #IAD17

 

Reclameplaat Excursion à l’ île de Walcheren. Steendruk in kleur door Cornelis Nuijs, 1892. Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, deel III, nr 1071.

Het Zeeuws Archief maakt op Internationale Archieven Dag, 9 juni 2017, een online toeristische rondwandeling door het gebouw en de depots en laat via het Twitteraccount @zeeuwsarchief zien wat er over toerisme in en om het Zeeuws Archief te vinden is. Wij doen dat niet alleen. Wereldwijd doen archiefinstellingen mee met dit evenement. Volg op vrijdag 9 juni de hashtag  #archivestourism en ontdek de toeristische pareltjes uit het Zeeuws Archief en andere archiefinstellingen!

9 juni: Internationale Archieven Dag

Op 9 juni is het Internationale Archieven Dag 2017 #IAD17. Zoals elk jaar organiseren Follow An Archive en Ask Archivists ook in 2017 een evenement op Twitter om de viering van deze bijzondere dag extra luister bij te zetten.
Het thema van het jaarlijkse Twitterevenement is: #archivestourism: archieven en toerisme / toerisme in archieven.

Het thema van het evenement op Twitter sluit aan bij het thema dat de International Council on Archives (ICA) heeft gekozen om Internationale Archieven Dag te vieren:  ‘Archives, Citizenship and Interculturalism’. In de hele wereld vinden in archieven activiteiten plaats om Internationale Archieven Dag te vieren. Lijkt het je het leuk om dat eens te bekijken? Volg dan op Twitter de hashtag #IAD17. Dat is de internationale hashtag voor Internationale Archieven Dag 2017.

Behalve dat het onderwerp toerisme goed bij het ICA thema ‘Archives, Citizenship and Interculturalism’, sluit het ook aan bij het jaarthema van de United Nations: ‘International Year of Sustainable Tourism for Development’, #IY2017.

Archieven en toerisme

Veel archieven zijn een toeristische trekpleister vanwege het gebouw waarin ze zijn gehuisvest. Dat is ook het geval bij het Zeeuws Archief. Het is ondergebracht in een achttiende-eeuws stadspaleis, waarin ook nog sporen uit de middeleeuwen zijn terug te vinden. In de middeleeuwse kelders zijn onze archieftentoonstellingen te zien. Je kunt daar nu een tentoonstelling over Middelburg 800 jaar stadsrechten 1217-2017 bekijken. Regelmatig zijn er rondleidingen door het stadpaleis. Bezoekers zijn altijd onder indruk van de monumentale uitstraling van het gebouw en de ruimtes.

Ook de nieuwbouw uit 2000, waarin de publieksruimtes en de depots zijn ondergebracht, oogst bewondering. De meeste mensen kunnen waardering opbrengen voor de manier waarop oud en nieuw gecombineerd zijn en hoe de nieuwbouw onderdeel is van zijn omgeving.

Toerisme in archieven

In de depots van het Zeeuws Archief worden de archieven bewaard. Daarin bevinden zich ook documenten over toerisme. Denk aan toeristische reclameposters, brochures, ansichtkaarten, vakantiefoto’s in familiearchieven, fimpjes, en aan archieven van toeristische organisaties, zoals bijvoorbeeld VVV’s en tourist shops.

Een glimp ervan kun je bekijken in de tentoonstelling Souvenir de l’ île de Walcheren, die nog tot 15 september 2017 in het archiefcafé te zien is.

Het gebouw als toeristische trekpleister en toeristische documenten zullen wij vrijdag 9 juni als bijdrage leveren aan het Twitterevenement #archivestourism op Internationale Archieven Dag.

Archieven vol #archivestourism

Je kunt zelf ook meedoen op Twitter. Heb je foto’s gemaakt tijdens een rondleiding in het Zeeuws Archief? Heb je tijdens een historisch onderzoek iets met betrekking tot toerisme gevonden? Heb je een mooie toeristische afbeelding gevonden op onze website? Deel het via sociale media, of maak er iets moois van door te werken met een infographic, gif, animatie, blogpost, podcast, flashmob, fotoalbum, etc. Vergeet vervolgens niet je bijdrage te delen via Twitter en gebruik daarbij de hashtag #archivestourism.

Hoe kunnen we #archivestourism laten zien?

 • Brochures van landen, steden, dorpen, toeristische attracties en evenementen, etc.
 • Ansichtkaarten van landen, steden, dorpen, etc. met ‘Groeten uit…’ aan de thuisblijvers
 • Vakantiefoto’s of afbeeldingen/posters van toeristische evenementen en attracties
 • Boeken over toerisme
 • Geluidsopnamen, video’s en films die landen, steden, dorpen en toeristische attracties promoten
 • Dagboeken en fotoboeken met aantekeningen over vakantiebelevenissen
 • Portretten van toeristen en medewerkers van toeristenbureau’s
 • Documenten uit archieven van toeristische organisaties, zoals VVV’s en tourist shops
 • Afbeeldingen, bewegend beeld van het gebouw waarin het archief is gehuisvest
 • Een toeristische tekening maken van je bezoek aan het Zeeuws Archief
 • Een slogan bedenken om archieven op een aantrekkelijke manier aan de man te brengen
 • Online iets leuks doen met scans van oude toeristische posters

Deel het vervolgens via Twitter met gebruikmaking van de hashtag #archivestourism.

 

#IAD17 #archivestourism

#archivestourism: archieven en toerisme, toerisme in archieven. We gaan met #archivestourism het ICA-thema ‘Archives, Citizenship and Interculturalism’ vieren en van 9 juni een toeristische #IAD17 maken!

Doe mee met Internationale Archieven Dag op Twitter!

We hopen dat veel archieven, archiefmedewerkers en -vrijwilligers en bezoekers, onderzoekers, gebruikers van archieven meedoen.
Samen kunnen we, met gebruikmaking van de hashtag #archivestourism, laten zien welke rol archieven spelen in het documenteren van de geschiedenis van toerisme en hoe onderzoeker, bezoekers gebruikers van archieven daaraan een belangrijke bijdrage kunnen leveren!
Wil je alleen kijken en genieten van al het moois dat archieven te bieden hebben en niet zelf actief meedoen? Dat kan ook. Je hebt dan geen Twitteraccount nodig. Klik in deze blogpost op #archivestourism en kijk mee. Of type in je zoekbalk de hashtag #archivestourism, zoek en je kunt meekijken zonder een bijdrage te leveren.

Waar kun je je bijdrage publiceren?

Wil je wel actief meedoen, dan moet je een Twitteraccount hebben. Een Twitteraccount is heel eenvoudig aan te maken. Lees hier hoe je dat kunt doen.

Twitter is het belangrijkste platform voor het evenement, maar je kunt met de hashtag #archivestourism ook op veel andere platforms terecht. Laat bijvoorbeeld ansichtkaarten zien op Instagram,  gebruik de Facebook Live Video, schrijf een blogpost, etc. Vergeet vervolgens niet je bijdrage te delen op Twitter. Gebruik daarbij de hashtag #archivestourism al dan niet in combinatie met de hashtag #IAD17.

Organisatie

Het Twitterevenement #archivestourism  #IAD17 wordt georganiseerd door @FollowAnArchive en @AskArchivists. Deze wereldwijde Twitterinitiatieven worden beheerd door Charlotte Jensen (Denemarken) en Anneke van Waarden-Koets (Nederland).
Op de weblogs Follow An Archive en Ask Archivists vind je meer informatie over het Twitterevenement #archivestourism  #IAD17.

We wensen je een hele mooie toeristische Internationale Archieven Dag toe op 9 juni en veel plezier met kijken naar en/of zelf meedoen met #archivestourism!