Engelse expeditie in 1809

Jacob Hendrik Schorer ziet op 28 juli 1809 Engelse troepen landen op Walcheren

Naar beneden scrollen

Anneke van Waarden-Koets

 

“Vrijdag laatst waren wij en familje met alle de kindren te Domburg, vrolijk en wel. Wij zagen op de duinen wel veel Engelsche schepen, tot 16 toe, maar hadden weynig gedagten, dat het getal binnen korten zoo aanmerkelijk zoude vermeerderd worden”, schrijft Jacob Hendrik Schorer, burgemeester van Middelburg op 28 juli 1809 aan zijn wethouder Jan Stavorinus.

De gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. Engelse troepen landen op Walcheren en trekken door naar Veere, Middelburg en Vlissingen. Van deze zogenaamde Engelse Expeditie op Walcheren en Zuid-Beveland zijn veel ooggetuigenverslagen overgeleverd. In brieven en dagboeken wordt er verslag over gedaan, zoals in de dagboeken van de Middelburgse burgemeester Schorer en wijnkoper Hendrik Brouwer uit Middelburg. De laatste manoeuvreerde zich in een lastige positie omdat hij met zijn koets midden tussen de van Veere naar Middelburg oprukkende Engelse troepen terecht kwam: “maar hoe was ik te moede toen mij de weg op het aandoen van Sandijk door opgaande troupen was gestopt.”

Vrijdag laatst waren wij en familje met alle de kindren te Domburg, vrolijk en wel. Wij zagen op de duinen wel veel Engelsche schepen, tot 16 toe, maar hadden weynig gedagten, dat het getal binnen korten zoo aanmerkelijk zoude vermeerderd worden.

— Jacob Hendrik Schorer

Wat was de aanleiding voor de Engelse Expeditie, wat gebeurde er en hoe liep de expeditie af?

Lees erover:
De Zeeuwse expeditie van 1809
De Engelse inval in Zeeland in 1809
Walcheren-expeditie
Jacob Hendrik Schorer, bestuurder in woelige tijden
Veere 1809
Vlissingen van 1795-1867
Dagboek van Hendrik Brouwer

Je kunt de dagboeken van burgemeester Jacob Hendrik Schorer en wijnkopman Hendrik Brouwer uit Middelburg in het echt bekijken in de tentoonstelling ‘Middelburg 800 jaar stadsrechten 1217-2017‘ in het Zeeuws Archief