Nieuwe expositie Stadhuismuseum Zierikzee

In het Stadhuismuseum in Zierikzee is de tentoonstelling ‘Arnoldus van Anthonissen Een Zeeuwse meester uit de Gouden Eeuw’ te bekijken. In de expositie over deze schilder zijn ook originele archiefstukken opgenomen die in beheer zijn bij het Zeeuws Archief.

Deze expositie, die tot en met 13 november 2022 te bezoeken is, is de vierde in de reeks ‘Zeeuwse meesters in de Gouden Eeuw’. Arnoldus van Anthonissen was fijnschilder en kladschilder. Als fijnschilder legde hij onder andere marines en zeegezichten vast. Als kladschilder (be)schilderde hij in Zierikzee onder meer landkaarten, wapenborden en scheepsinterieurs.

De door Arnoldus van Anthonissen in 1682 geschilderde landkaart van Schouwen-Duiveland. Zeeuws Archief, Beeldbank Schouwen-Duiveland, nr ZZE-2108.

Arnoldus van Anthonissen

Arnoldus zag het levenslicht in 1631 in Leiden en overleed in 1703 in Zierikzee. Arnoldus is vooral bekend als marineschilder. Hij trad in de sporen van zijn vader Hendrick van Anthonissen (1605-1656) en opa Aert Anthonissen (circa 1580-1620). Hij woonde en werkte in Zierikzee.

De werken die in de expositie getoond worden zijn afkomstig van diverse musea en particulieren. De combinatie van fijn- en kladschilderkunst aangevuld met originele archiefstukken uit het Zeeuws Archief maakt deze tentoonstelling boeiend.

Archiefstukken vertellen over zijn leven

Dankzij archiefstukken die in beheer zijn bij het Zeeuws Archief is er heel wat bekend over wie deze Arnoldus was en wat hij deed.
Zo lezen we in een Poortersboek dat hij zich op 23 september 1664 in Zierikzee liet inschrijven, samen met zijn twee zoontjes Heijndrick van 2 jaar en de ongeveer 7 maanden oude Balthasar. Andere archiefstukken zijn onder andere afkomstig uit de archieven van de Rekenkamer van Zeeland, de Weeskamer van Zierikzee, de Ambachtsgilden te Zierikzee en het archief van de stad en gemeente Zierikzee.

 

Bij de tentoonstelling is een gelijknamig boek uitgegeven van drs. Frank van der Ploeg en dr. Inge Schipper. Het is 112 pagina’s en bevat ruim 70 afbeeldingen en is verkrijgbaar in de boekhandel en in de museumwinkel van het Stadhuismuseum Zierikzee. Prijs € 14,95, ISBN 978 94 625 8451 8.

Stadhuismuseum Zierikzee

Informatie over deze expositie staat op de website van het Stadhuismuseum Zierikzee

www.stadhuismuseum.nl

Poortersboeken Zierikzee

Alle Zierikzeese poortersboeken zijn gedigitaliseerd en online doorzoekbaar.

/poorters-en-poorterboeken-zierikzee-online/