Twee vrouwen bekijken documenten die op stalen kasten ligggen. Rechts van hen staat een cameraman.

EO filmt archief MCC voor tv-serie Firma Erfgoed

De Evangelische Omroep geeft in de 4-delige tv-serie ‘Firma Erfgoed’ aandacht aan cultureel en religieus erfgoed in de Lage Landen. In het Zeeuws Archief bekijkt presentator Aldith Hunkar het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie. De uitzending van de in Zeeland gedraaide opnamen is gepland op 21 augustus.

EO’s Firma Erfgoed gaat op zoek naar de verhalen achter allerlei onverwachte plekken, waar monumentale bouwwerken, kunst, beelden en objecten te vinden zijn – vaak met een religieuze betekenis. Wat zijn de verhalen hierachter? En wat vertellen ze over de Nederlandse geschiedenis en cultuur? Presentator Aldith Hunkar reist in ‘Firma Erfgoed’ door de Lage Landen en werpt nieuw licht op cultureel verleden èn heden.

Op de voorgrond ligt een geopende archiefdoos met archiefstukken, links op de achtergrond staan twee vrouwen die door een cameraploeg aan de rechterzijde worden gefilmd.
Aldith Hunkar, presentator van het programma Firma Erfgoed, en Hannie Kool-Blokland, directeur van het Zeeuws Archief, bekijken archiefstukken uit het archief van de MCC in het depot van het Zeeuws Archief, 1 juli 2021.

Sporen van het Zeeuwse slavernijverleden

Voor de derde aflevering reist het programma naar Zeeland. De EO: “Het gevecht tegen het water is nog altijd verbonden met het Zeeuwse land. ‘Luctor et emergo’ ik worstel en kom boven- staat er in de wapenspreuk van Zeeland. Dat er ook geworsteld wordt met een verborgen verleden is minder bekend. Aldith gaat op zoek naar sporen van het Zeeuwse slavernijverleden in Vlissingen en Middelburg – waar het Archief van de Middelburgse Commercie Compagnie op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt”.

Uitzending

Firma Erfgoed wordt uitgezonden op vier zaterdagen in augustus; 7, 14, 21 en 28 augustus, om 19.15 uur op NPO2. Het Zeeuws Archief en het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie komen aan bod in de uitzending van zaterdag 21 augustus.

Firma Erfgoed

Lees meer over de tv-serie Firma Erfgoed op de website van de EO

over.eo.nl
Logo in de stijl van het VOC-logo, met de in elkaar grijpende letters V, C en C, en daaronder een grote letter M.

Middelburgse Commercie Compagnie

De Commercie Compagnie van de stad Middelburg legde zich in de 18e eeuw toe op de trans-Atlantische handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen. Het archief van de compagnie is bewaard gebleven en wordt beheerd door het Zeeuws Archief.

/onderzoek-het-zelf/trans-atlantische-slavenhandel/