Vriendenlezing door Lotte Jensen

De Vriendenlezing van de Vrienden van het Zeeuws Archief is één van de hoogtepunten van onze jaarlijkse open dag. Dit jaar is echter alles anders, natuurlijk door corona. De Vriendenlezing wordt deze keer opgenomen en online uitgezonden. We nemen de lezing op in het Zeeuws Archief. Helaas zonder publiek.

U kunt de lezing dus volgen via een uitzending die op deze website en op facebook wordt gedeeld.
De online uitzending is op zaterdag 7 november om 16.00 uur. Kijk via deze pagina, of op www.facebook.com/ZeeuwsArchief

Vriendenlezing door Lotte Jensen

Alle wegen leiden naar Napoleon. De strijd tegen het water en de Nederlandse identiteit.

Foto: Bert Beelen

Een originele prent van de Betuwse watersnood uit 1809 en de eerste druk van een beroemd verzetsgedicht uit 1812. Zomaar twee objecten uit de werkkamer van Lotte Jensen, die de poort naar een spannend verleden openen: de tijd waarin de Nederlanders niet alleen tegen Napoleon maar ook tegen het water streden. Aan de hand van deze en andere bronnen vertelt ze over haar fascinatie voor Napoleon en waar die vandaan komt. In het najaar van 2020 verschijnt onder haar redactie Napoleons nalatenschap. Sporen in de Nederlandse samenleving en een link naar Zeeland.

Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze heeft spraakmakend onderzoek naar het ontstaan van de Nederlandse identiteit gedaan en publiceerde in 2018 ‘Wij tegen het water. Een eeuwenoude strijd’.