4 november: herontdek Middelburg in het Zeeuws Archief!

Zaterdag 4 november 2017 opent het Zeeuws Archief deuren die normaal voor het publiek gesloten blijven: zo kun je afdalen in de ondergrondse depots om daar een selectie van verrassende archiefstukken te bekijken over het Verdwenen Middelburg, het thema van deze open dag. Op het rijk gevulde programma staan: een rondleiding, lezingen en een snelcursus, een stadswandeling en een markt voor stamboomonderzoekers. Ook kun je zelf aan de slag, bijvoorbeeld met de geschiedenis van je eigen huis of woonomgeving. Deskundige hulp is aanwezig!

De verdwenen stad

(her)ontdek Middelburg in het Zeeuws Archief

 • zaterdag 4 november 2017
 • 9.00-17.00 uur
 • Zeeuws Archief, Middelburg
 • Gratis programma, m.u.v. de lezing door Elisabeth Leijnse

Programma highlights

 • Uitslag verkiezing ‘De grootste Middelburger aller tijden’
 • Rondleiding met gids door de ondergrondse depots
 • Lezing Ja, mirakels bestaan nog door Elisabeth Leijnse
 • Lezing De ondergrondse stad door Walcherse Archeologische Dienst
 • Stadswandeling Verdwenen Monumenten door Peter Sijnke
 • Snelcursus huizenonderzoek Hoe word ik een huisdetective?
 • Expositie Middelburg 800 jaar stadsrechten & Middelburgse Meesters
 • Woonconsult – Vraag ’t de experts!
 • Expositie Middelburg, de gelukkigste koopstad van Zeeland
 • Genealogische Contactdag Zeeland
 • Genealogisch Centrum Zeeland – Huiseigenaren en hun familie
 • Middelburg Dronk – Verdwenen herbergen
 • Etty Hillesum Onderzoekscentrum
 • Boekenverkoop

Volledige programma met toelichting en tijden

‘De grootste Middelburger aller tijden’ – Uitslag verkiezing

Wie was er van grote betekenis, wie maakte het verschil; wie is de belangrijkste inwoner van Middelburg aller tijden? De Provinciale Zeeuwse Courant en het Zeeuws Archief houden de verkiezing van ‘de grootste Middelburger aller tijden’. Doe mee, nomineer tussen 9 en 23 september ‘de grootste Middelburger’ van jouw keuze en breng tussen 14 en 26 oktober je stem uit via www.pzc.nl. De burgemeester van Middelburg, Harald Bergmann, maakt 10.00 uur in het Zeeuws Archief de winnaar bekend.

Opening van de dag en bekendmaking van ‘de grootste Middelburger’. Archiefcafé, 10.00 uur


Verdwenen Middelburg – (her)ontdek de stad – Rondleiding depots

Twee kinderen kijken aandachtig naar een prent die op een archiefkast staat.

Hoe is Middelburg in 800 jaar veranderd? Welke bouwwerken verdwenen uit het straatbeeld? Welke beroepen, bedrijven en besturen maakten plaats voor andere? Hoe verhield de stad zich tot de streek? Het Zeeuws Archief maakt het verdwenen Middelburg zichtbaar. Laat u rondleiden door het verleden en (her)ontdek de stad.

Rondleiding met gids door de ondergrondse depots.
Duur: 45 min. Vertrek receptiebalie om 10.30, 11.00, 11.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30 en 15.00 uur

Tip: reserveer op de dag zelf een plaatsje voor de rondleiding van uw keuze door een kaartje (gratis) af te halen bij de receptie.


Ja, mirakels bestaan nog – Lezing Elisabeth Leijnse

Elisabeth Leijnse. Foto: Patricia Börger
Elisabeth Leijnse. Foto: Patricia Börger

“Wonderbaarlijke dingen heb ik meegemaakt. Het lot is me heel gunstig gezind geweest. Wat is nu de kans dat een kist met archiefmateriaal opduikt, een week voor mijn komst? Miraculeus.”

Elisabeth Leijnse (1961) werkt als hoogleraar letterkunde aan de Universiteit van Namen. Ze schrijft over de cultuur en literatuur van het fin de siècle.

In de dubbelbiografie Cécile en Elsa, strijdbare freules (2015) beschrijft ze de levens van twee aristocratische zussen die aan het eind van de 19e eeuw eensgezind socialist en feminist worden. Toch komen beiden tegenover elkaar te staan.

Leijnse won met het boek in 2016 zowel de Erik Hazelhoff Biografieprijs als de Libris Geschiedenis Prijs.

Boekomslag Cécile en Elsa, strijdbare freules
Boekomslag ‘Cécile en Elsa. strijdbare freules’

Vriendenlezing, ontmoeten en signeren. Toegang 5 euro, gratis voor Vrienden van het Zeeuws Archief. Hofpleinkerk en archiefcafé, 16.00-17.00 uur. Kaarten zijn alleen verkrijgbaar bij de balie van het Zeeuws Archief.

Deze lezing is gratis voor Vrienden van het Zeeuws Archief en hun introducés. Wanneer u Vriend van het Zeeuws Archief wordt (min. €19,50 p.j.) ontvangt u twee toegangsbewijzen ter waarde van €10,-. Aanmelden is eenvoudig.

Deze lezing is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief en boekwinkel de Drvkkery.

Lees het interview van het Zeeuws Archief met Elisabeth Leijnse


Reconstructie van de Westmonsterkerk op de Markt te Middelburg. Afbeelding: DigiWorld3D
Reconstructie van de Westmonsterkerk op de Markt te Middelburg. Afbeelding: DigiWorld3D

De ondergrondse stad – Lezing Walcherse Archeologische Dienst

Meer dan 800 jaar bewoningsgeschiedenis heeft haar sporen in Middelburg achtergelaten – ook onder de grond. Archeologen Bernard Meijlink en Bram Silkens presenteren beurtelings hoogtepunten uit verschillende archeologische projecten; de ringwalburg met houten huizen, de Westmonsterkerk op de Markt inclusief digitale reconstructie, onderaardse gangenstelsels, de buitenplaatsen Essenvelt en Ramsburg, en enkele buitengewone bodemvondsten.

Auditorium, 11.00-12.00 uur


Verdwenen Monumenten – Stadswandeling met Peter Sijnke

Doorsnede van de Vlissingsepoort, tekening. Zeeuws Archief, Zelandia Illustrata II-363b
Doorsnede van de Vlissingsepoort, tekening. Zeeuws Archief, Zelandia Illustrata II-363b

Wandel onder deskundige begeleiding van Peter Sijnke, historicus en oud-stadsarchivaris, langs verdwenen monumenten en andere onzichtbare bouwwerken in Middelburg.

Stadswandeling, duur een uur, vertrek om 13.30 uur bij de ingangspoort van het Zeeuws Archief. Let op: het aantal deelnemers is beperkt, – haal een deelnemersbewijs bij de receptie.


Hoe word ik een huisdetective? – Snelcursus huizenonderzoek

Hoe kun je snel iets te weten komen over de geschiedenis van jouw huis? Maaike Doorenbos is coördinator infocentrum bij het Zeeuws Archief en laat zien hoe je eenvoudig thuis kunt beginnen en, wanneer je de smaak te pakken hebt, kunt doorgaan met je onderzoek in de studiezaal.

Auditorium, 14.45-15.30 uur


Huiseigenaren en hun familie – Genealogisch Centrum Zeeland

Heb je bij onderzoek naar je huis de namen van huiseigenaren uit andere tijden gevonden, en ben je nieuwsgierig naar de samenstelling van het gezin of andere familiebanden? In Middelburg is tijdens de Tweede Wereldoorlog weliswaar veel archiefmateriaal verloren gegaan, maar de verzamelingen van het Genealogisch Centrum Zeeland (GCZ) kunnen uitkomst bieden.

Studiezaal, 9.00-16.00 uur

Panorama van Middelburg, tekening door Gerard de Grendel. Zeeuws Archief, Zelandia Illustrata II-227
Panorama van Middelburg, tekening door Gerard de Grendel. Zeeuws Archief, Zelandia Illustrata II-227

Middelburg 800 jaar stadsrechten / Meesters in Middelburg – Expositie

Wie oud is, heeft veel te vertellen. Het Zeeuws Archief geeft het woord aan de 800-jarige stad. Dat levert verrassende verhalen op – van ‘petites histoires’ tot verpletterende geschiedenis. De authentieke archiefstukken vertellen het verhaal van ‘Middelburg 800 jaar stadsrechten 1217-2017’. Onder de noemer ‘Meesters van Middelburg’ is te zien hoe kunstenaars in het verleden de stad hebben verbeeld.

Tentoonstellingskelders, 9.00-16.00 uur


Middelburg, de gelukkigste koopstad van Zeeland – Expositie

De markt in Middelburg, geïllustreerde prentbriefkaart uit 1957. Zeeuws Archief, HTAM-623
De markt in Middelburg, geïllustreerde prentbriefkaart uit 1957. Zeeuws Archief, HTAM-623

‘Middelburg, de gelukkigste koopstadt van geheel Zeelant’ is de titel van een prent uit circa 1700. Het laat de stad op zijn voordeligst zien; met op de voorgrond het bedrijvige havenkanaal als poort tot de welvaart. Medewerkers van het Zeeuws Archief selecteerden archiefstukken rond het thema ‘Middelburg & Geluk’.

Archiefcafé, 9.00-16.00 uur.


Verdwenen herbergen –
Middelburg Dronk

In de 18e eeuw vervulde een herberg of logement de functies van hotel, restaurant en café. Middelburg kende het Wynkoopers-Huis (Dam), de Goude Klok (Schouwvegerssingel) en de Goude Leeuw (Langedelft). Kom voor meer wetenswaardigheden naar de ‘meet & greet’ met de makers van o.a. Middelburg Dronk, Vlissingen Dronk en Veere Dronk, de online encyclopedieën over de geschiedenis van de horeca in die gemeentes, van de Middeleeuwen tot nu.

Archiefcafé, 10.30-15.30 uur


Allemaal familie! – Genealogische Contactdag Zeeland

Markt voor stamboomonderzoekers in 2015
Markt voor stamboomonderzoekers in 2015

Markt voor stamboomonderzoekers in 2015
Stamboomonderzoek is het blootleggen van verwantschap in verre tijden. Wil jij ook je voorouders leren kennen, breng dan een bezoek aan de studiezaal en de Genealogische Contactdag Zeeland. De dag is een samenwerking van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) afdeling Zeeland, het Genealogisch Centrum Zeeland (GCZ) en het Zeeuws Archief.

Archiefcafé, 10.00-17.00 uur.


Etty Hillesum Onderzoekscentrum

Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC) is gehuisvest in het Zeeuws Archief. Etty Hillesum werd op 15 januari 1914 in Middelburg geboren en stierf omstreeks 30 november 1943 in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Haar oorlogsdagboeken en -brieven geven een rijpingsproces weer, waaruit velen nu inspiratie putten. Het EHOC coördineert en stimuleert het wereldwijde onderzoek naar haar nagelaten geschriften en onderneemt activiteiten om aan de ideeën van Etty Hillesum bekendheid te geven.

EHOC, 13.00-16.30 uur


Boek over 800 jaar Middelburg

Boekomslag Middelburg, gezicht van de stad
Boekomslag Middelburg, gezicht van de stad

Hét standaardwerk over de geschiedenis van de stad Middelburg verschijnt 1 november 2017. Een keur aan auteurs brengt in dit boek de belangrijkste aspecten uit het rijke verleden van de stad in woord én in beeld.

Te koop bij receptiebalie en Vriendentafel, 10.00-16.00 uur. Prijs €35,-.


Van zolder naar Zeeuws Archief?

Middelburgse middenstanders, interieurs, families, horeca, kunstenaars. Dit zijn slechts enkele onderwerpen die aanvulling behoeven in de collecties van het Zeeuws Archief. Liggen er op jouw zolder administratie, dagboeken, brieven of foto’s, die een beeld geven van het leven in de stad? Help ons de collectie van het Zeeuws Archief aan te vullen.

Studiezaal, 9.00-16.00 uur. Vraag naar Kees de Ridder of Toon Franken.


Woonconsult – Vraag ’t de experts Studiezaal Zeeuws Archief tijdens de open dag in 2014

Studiezaal Zeeuws Archief tijdens de open dag in 2014
Studiezaal Zeeuws Archief tijdens de open dag in 2014

Wie in Middelburg woont gebruikt vaste routes: van huis naar werk, school of sportvereniging. Maar wie bewandelden vroeger deze gebaande paden? Wat was dat voor een straat? Wat was er voordat jouw wijk werd gebouwd; een weiland, akkergrond, een buitenplaats? Wie woonden er vroeger in jouw huis? Zijn er nog bouwtekeningen? Onderzoek je huis en kom meer te weten over jouw woonomgeving of woning.

Studiezaal, ook voor aanvraag archiefstukken uit de depots, 9.00-16.00 uur.


Middelburgse koekbakkers – Het Zeeuws Archief bakt!

Boekenverkoop tijdens de open dag in 2015
Middelburgse Banket-bakkers, confituuriers en koekbakkers bakten er in voorbije eeuwen op los: van Suiker-Gebak, Leidsch Banket en dubbeld Spaanschbrood tot Letterkoek en Profetenbrood. Het Zeeuws Archief bakt!

Archiefcafé, 10.00-16.00 uur.


Boekenverkoop

Verkoop van dubbel- en of afgeschreven exemplaren van boeken en ansichtkaarten.

Archiefcafé, 10.00-16.00 uur.

Kom ook schatgraven in de tijd!

Zaterdag 4 november 2017 Open dag Zeeuws Archief

Cartouche met het wapen van Middelburg. Zeeuws Archief, detail uit Zelandia Illustrata I-307
Cartouche met het wapen van Middelburg. Zeeuws Archief, detail uit Zelandia Illustrata I-307