Moord en doodslag als Middelburg het licht uitdoet

MIDDELBURG – “Hij kan toch niet meer als mij dood maken”, zei Maatje Kodde, toen ze noodgedwongen terugkeerde naar haar man Adriaan Polderman nadat ze enige tijd bij hem was weggegaan omdat hij haar mishandelde. En jawel hoor, dat deed hij uiteindelijk ook. Dit verhaal van de moord op Maatje Kodde, het verhaal van de gruwelijke kindermoord die door Sara Geldof werd gepleegd en de rechtszaak tegen Jean Baptiste de Loeil, de laatste ter dood veroordeelde in Zeeland, worden tijdens de Nacht van de Nacht, zaterdag 27 oktober 2012, verteld door medewerkers van het Zeeuws Archief in de Muziektent op het Molenwater.

De Nacht van de Nacht (N8vdN8) is een landelijk initiatief georganiseerd door natuur- en milieufederaties, waarbij jaarlijks op honderden plaatsen in Nederland activiteiten worden georganiseerd die de schoonheid van echte duisternis benadrukken. Sinds enkele jaren is ook de gemeente Middelburg actief deelnemer.

beschrijving

Middelburg doet het licht uit
Zaterdagnacht 27 oktober 2012 is in grote delen van de binnenstad de straatverlichting uit en ook in woonhuizen en etalages wordt het licht uitgedaan. Niet dat het dan stil en rustig is op straat… Integendeel, Middelburg is in het donker een bruisende stad! Dankzij een unieke samenwerking tussen diverse organisaties en bedrijven is de Nacht van de Nacht uitgegroeid tot een bijzonder Middelburgs cultureel festival. Voor jong en oud is door heel Middelburg van alles te beleven in het donker. Alle deelnemers en partners werken belangeloos samen, gecoördineerd door Vriendschap café-restaurant.

Het Zeeuws Archief richt een etalage in de Langeviele in met mooie reproducties van oude documenten, prenten en kaarten uit de rijke historie van Zeeland. Medewerkers van het Zeeuws Archief vertellen vanaf 21.00 uur waargebeurde verhalen over moord en doodslag uit de negentiende-eeuwse Walcherse misdaadgeschiedenis in de Muziektent op het Molenwater. Een toepasselijke locatie, want voor de bouw van de muziektent in 1865 is gebruik gemaakt van onderdelen van het laatste schavot waarop misdadigers zoals Sara Geldof en de ‘Duiveljager van Koewacht’ terechtgesteld werden.

Beleef de N8vdN8
Tijdens de N8vdN8 zijn er veel activiteiten georganiseerd. In het Stadspark Molenwater kan een spookachtige ontdekkingstocht gemaakt worden. Bij de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen aan de Herengracht kunnen bezoekers sterren en andere zaken in het heelal bekijken. De Lange Jan kan worden beklommen waarna de dappere klimmers als beloning kunnen genieten van een ontroerend verhaal met beeld en geluid. Daarvoor of daarna kan men donker tafelen in een van de dertien deelnemende restaurants. Andere activiteiten zijn: een spannende zaklampenspeurtocht in het Zeeuws Museum, een route langs schaars verlichte Façade-kunstwerken, een tentoonstelling met muziek in De Vleeshal, huistheater en dansen in De Spot, stand-up comedy en Roodhapje kijken in het museumcafé, georganiseerd door SCOOP en Kunstbende. Tijdens het lopen van een donkere tocht vanaf Vriendschap café-restaurant naar de Langevielebrug en terug, kunnen de wandelaars genieten van ruim veertig etalages, tuinen en een rondvaartboot vol kunst, muziek en dans.
beschrijving
Een overzicht van alle activiteiten staat op Facebook www.facebook.com/N8vdN8 en op de website www.nachtvandenachtmiddelburg.nl. Daarop staat tevens een plattegrond voor een helder beeld van de gebeurtenissen tijdens de N8vdN8, als Middelburg het licht uitdoet.

/ / / / / / / / / /

Informatie
Voor meer informatie over de activiteiten van het Zeeuws Archief kunt u contact opnemen met Anneke van Waarden-Koets, coördinator educatie & exposities Zeeuws Archief, telefoon 0118-678800, educatie@zeeuwsarchief.nl.
Voor meer informatie over de N8vdN8 kunt u contact opnemen met de organisatie via: n8vdn8@gmail.com.

Bookmark and Share