Kom 2 november 2013 naar het Zeeuws Archief!

Zaterdag 2 november is de jaarlijkse 'Dag van het Zeeuws Archief’. Het rijk gevulde programma is getiteld 'Voorgoed vertrokken’ en gaat over de Zeeuwse rol in de driehoekshandel tussen Zeeland – West-Afrika – West-Indië.


beschrijving

Programma in het kort


  • 10.00-17.00 uur
  • zaterdag 2 november 2013
  • Zeeuws Archief, Middelburg
  • Gratis programma m.u.v. de lezing door auteur Kader Abdolah

Bezoek aan de depots &
bezichtiging archiefstukken van hen die voorgoed vertrokken

Reis met d’Eenigheid – the making of

Kisten vol archieven in mijn hoofd, lezing van auteur Kader Abdolah

Genealogische Contactdag Zeeland Maak ‘ns kennis met je voorouders!

MiddelburgDronk – meet & greet

Zeeuwen Gezocht, ook op zee, workshop (digitaal) zoeken

Schatgraven in de tijd – Vraag ’t de experts!

En ook nog:

Tentoonstelling Aan boord van een slavenschip

Boekenverkoop van dubbel- en afgeschreven boeken en (genealogische) tijdschriften
Programma met toelichting en tijden


Bezoek aan de depots &

bezichtiging van een bijzondere, recente aanwinst

10.30, 11.00, 11.30, 13.00, 13.30, 14.30, 15.00 uur, vertrek bij de balie, duur 45 min.

Rondleidingen met gids door de ondergrondse depots – inclusief bezichtiging van archiefstukken over hen die Voorgoed vertrokken. Zeeuwen in de 18e eeuw hadden vaak familieleden of kennissen in West-Indië (Caraïbisch gebied). In de West was geld te verdienen met de exploitatie van suiker-, koffie- of cacaoplantages. Op de plantages in Suriname en Guyana (Essequebo, Demerary en Berbice) werkten Afrikaanse slaven. Europese, waaronder Zeeuwse, slavenhandelaaren vervoerden de gevangen genomen Afrikanen over de Atlantische Oceaan. De Afrikanen zagen hun land nooit meer terug, veel Zeeuwen ook niet. Zij waren voorgoed vertrokken.

Ook te zien is de bijzondere aanwinst, die is verworven dankzij de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief. Deze aanwinst is een zeldzame, 18e-eeuwse zeekaart opgedragen aan de Zeeuwse kaartenmaker Anias.


Reis met d’Eenigheid – the making of

13.15-14.15 uur – auditorium

Het Zeeuws Archief vraagt met de online reis van het slaven d’Eenigheid aandacht voor het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC). De MCC specialiseerde zich in de 18e eeuw in de driehoekshandel en verkocht tot slaaf gemaakte Afrikanen in de Caraïben. In 2011 plaatste de UNESCO het MCC-archief op de werelderfgoed-lijst voor documentaire werken, het 'Memory of the World’ Register. Het Zeeuws Archief gaat het volledige MCC-archief (100 meter) digitaliseren en online aanbieden. Hoe digitaliseer je zo’n groot archief? Hoe maak je voor een breed publiek inzichtelijk wat een slavenreis inhoudt? De medewerkers van het Zeeuws Archief doen een boekje open.


Kisten vol archieven in mijn hoofd,

lezing van auteur Kader Abdolah

16.00 uur, Hofpleinkerk, recht tegenover het Zeeuws Archief. Toegang 5 euro, gratis voor Vrienden van het Zeeuws Archief. Na afloop ontmoeten en signeren.

“Ik heb kisten vol archieven in mijn hoofd. Zonder archieven kan ik niet schrijven, want literatuur heeft altijd te maken met dien die echt gebeurd zijn. Kunst zoals een roman is nodig om de levendige geest uit die archieven te bevrijden. De kunstenaar brengt die kilometers archieven terug tot een schilderij of een roman. Mijn laatste boek De koning is er een voorbeeld van.”

Kader Abdolah (Iran, 1954) werkte 7 jaar bij archiefinstellingen voordat hij doorbrak als schrijver. Hij schreef onder andere De reis van de lege flessen (1997), Het huis van de moskee (2005), het tweeluik De boodschapper en De Koran (2008), en in 2011 het Boekenweekgeschenk De kraai en De koning.


Genealogische Contactdag Zeeland

Maak ‘ns kennis met je voorouders!

10.00-17.00 uur, 10.00 uur opening door de heer F. Moubis, voorzitter van de NGV, en mevrouw J.L. Kool, directeur van het Zeeuws Archief, in het archiefcafé

Nieuwsgierig naar je voorouders? Kom dan naar de Genealogische Contactdag Zeeland. Raadpleeg bijvoorbeeld de grote hoeveelheid bestanden van het Genealogisch Centrum, of leg je zoekvraag voor aan de deskundigen van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) afdeling Zeeland, het Genealogisch Centrum en het Zeeuws Archief. Ook zijn er genealogische organisaties en werkgroepen aanwezig en kun je contacten leggen met andere genealogen.

De studiezaal van het Zeeuws Archief is deze dag gewoon geopend en er kunnen dus stukken uit de depots worden aangevraagd ter inzage.


MiddelburgDronk – meet & greet

10.30-16.00 uur in het archiefcafé

MiddelburgDronk is de online encyclopedie over de geschiedenis van de horeca in Middelburg, waar iedereen aan mee kan schrijven. Ontmoet de makers van MiddelburgDronk en schrijf zelf mee…


Zeeuwen Gezocht, ook op zee, workshop (digitaal) zoeken

14.30-15.30 uur, auditorium

De website Zeeuwen Gezocht van het Zeeuws Archief bevat meer dan 7 miljoen persoonsgegevens. Archivaris Leo Hollestelle laat zien hoe je door slim te zoeken nog méér kunt vinden. Hij besteedt speciale aandacht aan zeelieden.


Schatgraven in de tijd – Vraag ’t de experts!

10.00-17.00 uur

Altijd al willen weten wie er vroeger in jouw huis woonden? Kijken of er een oude foto van de boerderij van je grootouders is? Op zoek naar een bestaande bouwtekening van je woning? Kom dan naar de studiezaal in het Zeeuws Archief. En heb je hulp nodig? Vraag 't de experts van het Zeeuws Archief.


klik om de programmafolder te openen

En ook nog:

  • Tentoonstelling Aan boord van een slavenschip
  • Boekenverkoop van dubbele en afgeschreven boeken en (genealogische) tijdschriften
  • Bitterzoet – de nasmaak van de 18e eeuw: koffie en Zeeuwse versnaperingen met suiker en cacao in het archiefcafé


Kom ook schatgraven in de tijd!


Bookmark and Share