Emigratie naar Brazilië

In de 19e eeuw emigreerde vele honderden Zeeuwen naar Brazilië.

In de jaren 1858-1862 vertrokken 774 Zeeuwen vanuit Antwerpen naar Brazilië. Samen met circa 100.000 andere Europeanen werden zij door Braziliaanse kolonisatieondernemingen geronseld met de belofte op een beter bestaan.

De Zeeuws‑Vlamingen kwamen terecht in de deelstaat Espirito Santo, waar zij de kolonie Hollanda stichtten. De overige Zeeuwen, merendeels uit Schouwen‑Duiveland, bereikten het noorden van de aangrenzende deelstaat Minas Gerais.

Het nieuwe vaderland was vaak niet het gehoopte paradijs. De emigranten waren niet in staat zich te ontworstelen aan hun armoede. De berichten over de uiterst slechte omstandigheden bereikten ook Zeeland zodat er geen nieuwe groepen meer vertrokken. Ook hun nakomelingen konden zich slechts moeizaam staande houden. De geïsoleerde groep landverhuizers bleef nog lang Zeeuws‑Vlaams spreken.

Literatuur

Publicaties over emigranten naar Brazilië in de bibliotheekcatalogus van het Zeeuws Archief. Vrijwel alle publicaties zijn via de open opstelling in de studiezaal ter inzage.

www.zeeuwsarchief.nl