Zeeuws Archiefbier: proef de geschiedenis!

Een brouwrapport uit het archief van een historische bierbrouwer is door het Zeeuws Archief in samenwerking met Stadsbrouwerij Middelburg tot leven gewekt. Het resultaat? Het archiefbier ‘Zeeuws blond’, een kloek fris blond bier met dito afdronk. Zo smaakvol dat het niet blijft bij een eenmalige oplage: vanaf 3 november 2018 wordt het archiefbier verkocht door Stadsbrouwerij Middelburg.

De aanleiding voor het tot leven wekken van dit vloeibare stukje Zeeuwse geschiedenis is het 25-jarig bestaan van de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief. De stichting ondersteunt het Zeeuws Archief waar mogelijk, bijvoorbeeld bij het financieel mogelijk maken van exposities, publicaties of het verwerven van bijzondere archiefstukken.

Etiket van het Zeeuws Archiefbier met een boer uit Zuid-Beveland. Zeeuws Archief, Zelandia Illustrata P-9095.

Zeeuwse historie die naar meer smaakt

Het Zeeuws Archiefbier is gebrouwen naar een brouwrapport uit het archief van de Brouwerij De Volharding van de familie Van Waes-Boodts uit Westdorpe, Zeeuws-Vlaanderen. Die brouwerij onderscheidde zich al voor de oorlog met haar (ondergistende) Beierse bieren.

Jacco de Wee, eigenaar van Stadsbrouwerij Middelburg, bestempelt het archiefbier als “een echt Beiers lager”. “Het is een bier van lage gisting met een alcoholpercentage van 5,5 %. Het is goudgeel, moutig en goed gehopt. Bijzonder is het hoge gehalte aan fosfortonen, die zijn afkomstig uit de mout en dat geeft het bier zijn authentieke smaak. Bij het brouwen is nauwelijks van het originele brouwrapport uit het Zeeuws Archief afgeweken. Een uitzondering is de bitterheid. Zo’n zeventig jaar geleden was er vraag naar bittere bieren. Die bitterheid heb ik teruggebracht naar 28 ibu.”

Van archiefbier naar ‘Ké Dost’

Bierbrouwer De Wee is zo tevreden over het resultaat dat hij met zijn Stadsbrouwerij Middelburg het bier in productie heeft genomen. Vanaf 3 november 2018 is het vanaf fust te koop in de Stadsbrouwerij in Middelburg en later het jaar ook per fles. Hij verkoopt het bier onder de naam ‘Hosternokke, Ké Dost’, vernoemd naar de open dag op 3 november 2018 in het Zeeuws Archief. Onder de titel ‘Dorst. Wat dronken de Zeeuwen?’ kan het publiek die dag kiezen uit een rijkelijk gevuld programma over dorst en drinkgewoonten in Zeeland. Zo zijn er rondleidingen met gids door de ondergrondse schatkamers, stadswandelingen, lezingen, boekenverkoop en voor stamboomonderzoekers de beurs ‘Allemaal Familie’.

Archiefbier voor Vrienden

Om zijn donateurs te bedanken ontvangen alle Vrienden van het Zeeuws Archief die tijdens de open dag naar het Zeeuws Archief komen een fles van het archiefbier ‘Zeeuws blond’. Ook nieuwe Vrienden ontvangen een fles met 75 cl ‘Zeeuws blond’-archiefbier.

Programma open dag Zeeuws Archief

Het volledige programma en alle tijden. Voor sommige onderdelen kun je je van te voren aanmelden.

/agenda/dorst-wat-dronken-de-zeeuwen/