Zeeuws Archief werkt mee aan tv-serie over piraat Jan Janszn

De nieuwe documentaireserie Jan Janszoon, piraat van de wereld van start, gaat op vrijdag 9 februari 2024 van start. Deze serie vertelt het bizarre levensverhaal van Jan Janszoon, een onverschrokken Haarlemse kaper uit de zeventiende eeuw die furore maakt in Noord-Afrika. Met Abdelkader Benali als verteller komt deze geschiedenis tot leven.

Jan Janszoon verlaat zijn gezin, bekeert zicht tot de islam en wordt piraat en handelaar in Europese slaven, maar ook diplomaat, admiraal en gouverneur. In Noord-Afrika neemt hij een nieuwe naam aan; Mourad Raïs. Onder die naam zal hij naam en faam verwerven, maar ook angst en afkeer zaaien.

Peter Blom en Abdelkader Benali in de haven van Veere tijdens de opnames.

Jan Janszoon in Veere

Zeeuws Archief medewerker Peter Blom verleent zijn medewerking aan deze serie en is te zien in de tweede aflevering. Jan Janszoon legt in november 1623 aan in de stad Veere, om z’n schip op te laten knappen. Peter vertelt hoe Veere er in die tijd bij lag en hoe zo’n piraat ontvangen zou zijn. “Omdat er een verdrag was tussen de Republiek en Marokko, werd hij niet gearresteerd” aldus Peter. Hij denkt dat Jan Janszoon wellicht Zeeuwse jongeren heeft proberen te interesseren voor de piraterij. En is er misschien een relatie tussen deze piraat en de muntvondst van Serooskerke in 1966, waarbij de eindmunt uit 1622 dateert?

Documentaireserie Jan Janszoon - piraat van de wereld

Lees meer over deze serie en bekijk 'm eventueel terug via de site van NTR.

ntr.nl

De goudschat van Serooskerke

In 1965 werd het Walcherse dorp Serooskerke landelijk bekend vanwege de vondst van ruim 1000 munten.

/zeeuwse-verhalen/schatten-uit-het-zeeuws-archief/de-goudschat-van-serooskerke/