zwart-witfoto van vier mannen die zitten achter een tafel en recht de camera in kijken.

Zeeuws Archief werkt mee aan landelijk onderzoek Tweede Wereldoorlog

Het Zeeuws Archief werkt mee aan een landelijk onderzoek ‘Lokaal besturen tussen bezetter en burger’. Onderzoekers bekijken het handelen van bestuurders in de drie provincies Zeeland, Groningen en Gelderland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De conclusies uit het project worden in de loop van 2024 bekend.

Hoe functioneerden bestuurders tijdens de Tweede Wereldoorlog? En hoe werden zij na de Oorlog beoordeeld? Deze vragen staan centraal in het project Lokaal besturen tussen bezetter en burger. De Radboud Universiteit Nijmegen doet onderzoek naar de manier waarop er bestuurd werd in de provincies Zeeland, Groningen en Gelderland. Het Zeeuws Archief is hoofdaanvrager van het project en selecteert het Zeeuwse bronmateriaal.

zwart-witfoto van vier mannen die zitten achter een tafel en recht de camera in kijken.
De laatste vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders voor het optreden van een NSB-bestuurscollege op 29 augustus 1941. Zeeuws Archief, Historisch-Topografische Atlas Middelburg, nr. B-376.

Studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen voeren het onderzoek uit. Ze kijken naar het functioneren van de betreffende bestuurder, schrijven een biografische schets en analyseren hoe de bestuurder achteraf beoordeeld werd.

Publieksactiviteiten

De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd door verschillende publieksactiviteiten. Vanaf september start een reeks van blogs op de website van het Zeeuws Archief. In oktober kan je een cursus volgen over bommen en bunkers in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de jaarlijkse open dag van het Zeeuws Archief, op 2 november 2024, kom je meer te weten over de resultaten van het onderzoek. In 2025 wordt het project afgerond en verschijnt er een boek.

Over het project

Het project Lokaal besturen tussen bezetter en burger is onderdeel van een groot onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen naar het dagelijks leven voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Andere projecten gaan over criminaliteit en justitie, hongersnood en de onteigening van Nederlandse Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer weten over het project?

Op de website van de Radboud Universiteit is het hele onderzoeksplan te lezen.

www.ru.nl

Nieuw Openbaar: Zuiveringen van burgemeesters

In de aflevering 'Burgemeesters in Oorlogstijd' van Nieuw Openbaar gaan we in op de burgemeesters in oorlogstijd. Hoe werden zij achteraf beoordeeld?

/blog/nieuw-openbaar-1/