Zeeuws Archief praat mee in National Museum of Scotland

Het Zeeuws Archief praat woensdag 25 oktober 2017 mee in de paneldiscussie ‘Trading Places’ in het Nationaal Museum van Schotland in Edinburgh.

Het Zeeuws Archief is uitgenodigd om mee te praten in de paneldiscussie ‘Trading Places’ in het Nationaal Museum van Schotland in Edinburgh. ‘Trading Places’ maakt deel uit van het onderzoek van de Royal Society of Edinburgh over de Schotse commerciële diaspora. Het is een samenwerking tussen nationale musea in Schotland, de Northumbria Universiteit en historici.

Onder Schotse diaspora wordt de eeuwenlange migratie van Schotten verstaan. Soms uit armoede geboren, als militairen maar ook om handel te drijven verspreidden Schotten zich over de wereld.
Zeeland, en in het bijzonder het stadje Veere, kent vanaf de middeleeuwen een hechte band met Schotland. In de archieven van de heren van Veere, de stad Veere en de Schotse kerk van Veere berusten bijzondere stukken die dit bevestigen.

De paneldiscussie op 25 oktober 2017 in Edinburgh brengt sprekers samen die bekend zijn met het erfgoed van de voormalige Schotse handelsgemeenschappen in Polen, Nederland en Oost-Azië.

Doel van het project is om door het vergelijken van de gemeenschappelijke geschiedenis, identiteit en het nationale geheugen een beter begrip te krijgen over en samenwerking te bevorderen tussen gemeenschappen die nu naar Schotland komen.

Kijk voor meer informatie op de website van het National Museum of Scotland.

Het Schotse oorlogsschip Saint Andrews deed in 1651 de haven van Veere aan. Detail van het schilderij ‘Schepen op de rede van Veere’ in 1651 vervaardigd door Philip van Macheren (Middelburg ca. 1650-Rotterdam ca. 1675). Zeeuws Archief, verzamelingen van de gemeente Veere, objectnummer GV0150.