Het Zeeuws Archief gaat met een expositie over trans-Atlantische slavenhandel de samenwerking aan met Google Cultural Institute. De expositie ‘Handelaar in slaven’ is vanaf vandaag, 11 mei 2017 te zien via Google Arts & Culture.
Het Zeeuws Archief is daarmee de eerste Zeeuwse partner van Google Cultural Institute. Google Cultural Institute biedt met Google Arts & Culture erfgoedinstellingen wereldwijd de mogelijkheid hun collecties te presenteren en beschikbaar te stellen aan het publiek.
De expositie ‘Handelaar in slaven’ is vanaf vandaag online te raadplegen:
Onder de subtitel ‘Een geschiedenis van mensenhandel en winstbejag uit ijzingwekkende archiefstukken in de collectie van het Zeeuws Archief’ wordt een inkijk gegeven in het leven aan boord van een slavenschip.
www.google.comTweede archiefinstelling in Nederland partner
Het Zeeuws Archief is na het Nationaal Archief de tweede archiefinstelling in Nederland die partner is geworden van Google Cultural Institute. Google Arts & Culture omvat content van meer dan 1200 toonaangevende musea en archieven die samenwerken met Google Cultural Institute om ’s werelds grootste schatten online beschikbaar te maken.
Trans-Atlantische slavenhandel op werelderfgoed UNESCO
Het Zeeuws Archief beheert het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC), een onderneming die zich in de 18e eeuw specialiseerde in trans-Atlantische slavenhandel. Het archief werd in 2011 opgenomen in UNESCO’s Memory of the World-Register, de werelderfgoedlijst voor documentair erfgoed.
Wat is driehoekshandel of trans-Atlantische slavenhandel?
De trans-Atlantische slavenhandel of driehoekshandel heeft bestaan van de 16e tot in de 19e eeuw. Vanuit Europese havens vertrokken schepen geladen met handelsgoederen naar de kust van West-Afrika. Daar werden de goederen geruild tegen gevangen genomen Afrikanen, die vervolgens over de Atlantische Oceaan werden vervoerd en verkocht om als slaven te werken op de plantages. In totaal werden circa 12 miljoen Afrikanen verhandeld. De Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) verhandelde in de 18e eeuw circa 31.000 mensen.
Bekijk hier het archief van de MCC:
Het archief van de MCC is dankzij Metamorfoze, het Nederlands nationaal programma voor behoud van papieren erfgoed, volledig gedigitaliseerd en kan worden geraadpleegd via de online archiefinventaris:
www.archieven.nlVirtuele slavenreis van de Eenigheid volgen
Om aandacht te vragen voor het archief heeft het Zeeuws Archief van een van de bewaard gebleven slavenreizen een blog gemaakt. Tussen 2012 en 2015 volgden meer dan 50.000 mensen de reis die het schip de Eenigheid in 1761-1763 maakte. Aan de hand van de authentieke archiefstukken kunnen de gebeurtenissen aan boord worden gevolgd
VN-Raad voor de Mensenrechten
Op uitnodiging van de president van de Raad voor de Mensenrechten heeft het Zeeuws Archief het project over de slavenreis van de Eenigheid en het archief van de MCC gepresenteerd tijdens de 28e sessie van de Raad voor de Mensenrechten in maart 2015 in Genève.