Zeeuws Archief kennispartner van Metamorfose Lokaal

Sophie Krier en Henriëtte Waal willen met het oog op ’800 Jaar Middelburg’ een open leslokaal met de naam ‘Metamorfose’ inrichten op het Helmplein achter het oude stadhuis van Middelburg. Het openlucht lokaal is een ode aan het vrije denken en is vernoemd naar de 17e-eeuwse publicatie ‘Metamorfose’ van de Middelburgse kunstenaar Johannes Goedaert. Het Zeeuws Archief is kennispartner. Om het initiatief te kunnen realiseren wordt geld ingezameld: de actie loopt nog 6 dagen.

Sophie Krier is UCR docente Art & Design Practice en kunstenaar. Henriëtte Waal is ontwerper publieke ruimte en docente Social Design. In 2013 maakten zij een veldlokaal in de Bovenlanden, gemeente de Ronde Venen: een plek om tot jezelf te komen en van de natuur te leren, genomineerd voor de Dutch Design Awards in de categorie Design Research.

Waarom een openlucht leslokaal?

Sophie Krier en Henriëtte Waal: “Kennis uitwisselen, goed leren kijken en een eigen oordeel vormen zijn belangrijke vaardigheden voor een veerkrachtige samenleving die niemand uitsluit. Algemeen geaccepteerde ideeën moeten af en toe op de helling. Wij denken dat dit gezond is en de kern van vernieuwing vormt. Daarom willen wij een openlucht leslokaal bouwen, samen met jou. Wist je dat onderzoek bewijst dat je in de buitenlucht sneller leert en dat met name beweging daarbij helpt? De openbare lessen zijn straks dus niet alleen fitness voor het brein, ze zijn ook goed voor het lichaam én boeiend om naar te kijken en te luisteren.”

Waarom in Middelburg?

Sophie Krier en Henriëtte Waal: “Met het lokaal vieren we niet alleen 800 jaar Stadsrechten van Middelburg, we maken ook een ode aan fijnschilder en insectenkundige Johannes Goedaert (1617-1668), die als één van de eersten zijn leven wijdde aan de studie van de metamorfose. Bovendien verbeeldt het lokaal, met de ronde vorm geïnspireerd op de Middelburgse snijkamer uit 1658, de lange academische geschiedenis van de stad.”

Wat is er voor nodig?

Sophie Krier en Henriëtte Waal: “Om het plein zo in te richten dat jij er straks lessen kan volgen (of geven!), hebben we minimaal €6.000 nodig. Doe mee, krijg er iets fantastisch leuks voor terug én vertel het daarna ook aan jouw netwerk en vrienden. Want: het vrije denken, dat creëren we samen.”

Wie doen mee?

Het openluchtlokaal wordt mede mogelijk gemaakt door: University College Roosevelt; Gemeente Middelburg; Provincie Zeeland/Douw & Koren; Minderhout – Schipper; Stichting Geef Onderwijs, en de kennispartners: Kees Beaart, Goedaert Collectie; Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen; Zeeuws Museum; Vleeshal, CBK Zeeland/Façade 2017; KEW/Cultuurhuis Kuiperspoort; Zeeuwse Ankers; Museum Boerhaave; Huygens ING; ruimteCAESUUR en Zeeuws Archief. Om het openluchtlokaal te realiseren is de hulp van particulieren onmisbaar.

https://vimeo.com/186133703

Doe mee!

Kijk om te doneren en voor meer informatie over het leslokaal op de speciale projectwebsite.

geefonderwijs.nl