Zeeuws Archief in EenVandaag

Het actualiteitenprogramma EenVandaag gaat morgen, zaterdag 17 december, aandacht besteden aan het slavernijverleden. In het Zeeuws Archief zijn opnamen gemaakt.

Het Zeeuws Archief beheert het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC). Deze onderneming legde zich in de 18e eeuw toe op mensenhandel en reedde 114 driehoeksreizen uit.

Een man met een filmcamera op zijn schouder en twee vrouwen staan in het gangpad van een depot met archiefkasten. Op de kasten liggen papieren.
Actualiteitenprogramma EenVandaag interviewt Hannie Kool-Blokland, directeur van het Zeeuws Archief.

Het actualiteitenprogramma EenVandaag besteedt in zijn uitzending van zaterdag 17 december 2022 aandacht aan het slavernijverleden en de rol van Nederland. In het Zeeuws Archief zijn opnamen gemaakt van archiefstukken uit het archief van de MCC. Directeur Hannie Kool-Blokland geeft uitleg over de stukken en de trans-Atlantische slavenhandel.

Mensenhandel

De MCC legde zich in de 18e eeuw toe op trans-Atlantische slavenhandel of driehoekshandel. Schepen van de MCC vertrokken uit de haven van Middelburg met een lading ruilgoederen. Deze goederen werden in verschillende regio’s aan de kust van West-Afrika geruild tegen mensen. Nadat het schip de oversteek over de Atlantische Oceaan had gemaakt, werden de mensen verkocht, bijvoorbeeld aan plantagehouders in Suriname, CuraƧao of Sint Eustatius. Hier gingen zij een leven tegemoet als slaafgemaakte. De schepen keerden terug naar de haven van Middelburg met aan boord de producten van de plantages, zoals suiker, koffie, cacao en tabak.

Het archief van de MCC is wereldwijd uniek en is daarom door Unesco opgenomen in het Memory of the World Register, de internationale erfgoedlijst voor documentaire werken.

Een man met een filmcamera op zijn schouder en twee vrouwen staan in het gangpad van een depot met archiefkasten. Op de kasten liggen papieren.

Terugkijken

Bekijk op de website van NPO Start, vanaf 05:20 minuut, het nieuwsitem 'Schuld of verantwoordelijkheid? Waar bieden we excuses voor aan?' van het actualiteitenprogramma EenVandaag.

www.npostart.nl
Logo in de stijl van het VOC-logo, met de in elkaar grijpende letters V, C en C, en daaronder een grote letter M.

Meer weten ?

Lees meer over trans-Atlantische slavenhandel en het archief van de MCC op onze website

/onderzoek-het-zelf/trans-atlantische-slavenhandel/