Zeeuws Archief in de race voor Juryprijs

Het Zeeuws Archief dingt mee naar Juryprijs van de Geschiedenis Online Prijs. Met de online expositie ‘Handelaar in slaven’ behoort het Zeeuws Archief tot de tien beste inzendingen, aldus de jury. Donderdag 7 februari wordt de uitslag bekendgemaakt.

‘Handelaar in slaven’ is de online expositie van het Zeeuws Archief op het internationale platform Google Arts & Culture. In deze expositie zijn archiefstukken uit het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) gebruikt om uitleg te geven over trans-Atlantische slavenhandel.

De MCC handelde in de 18e eeuw in tot slaaf gemaakte Afrikanen. Het archief van de MCC staat op UNESCO’s werelderfgoedlijst Memory of the World. Het archief wordt beheerd door het Zeeuws Archief.

Geschiedenis Online Prijs

De Geschiedenis Online Prijs kent twee prijzen: een juryprijs en een publieksprijs. Eens in de twee jaar wordt de Geschiedenis Online Prijs uitgereikt door de Koninklijke Bibliotheek (KB) en DE REE archiefsystemen. Het doel van de prijs is het gebruik van internet voor de geschiedbeoefening aanmoedigen en goede idee├źn belonen voor websites, apps en andere digitale toepassingen op het gebied van geschiedenis.

Slavenhandel & MCC

Lees meer over trans-Atlantische slavenhandel en de Middelburgse Commercie Compagnie

/zeeuwse-verhalen/trans-atlantische-slavenhandel/

Archief van de MCC

Raadpleeg de archiefinventaris van het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie

www.zeeuwsarchief.nl