Zeeuws Archief bij tv-uitzending ‘Spanje of Oranje’

Zeeuws Archief medewerker Ilja Mostert vertelt op vrijdag 27 oktober in de tv-uitzending ‘Spanje of Oranje’ op Omroep Zeeland over de situatie en gebeurtenissen in de gemeente Schouwen-Duiveland ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. In de tiendelige serie over dit onderwerp staat iedere aflevering een andere gemeente centraal.

De Tachtigjarige Oorlog was een oorlog tussen Nederland en Spanje die duurde van 1568 tot 1648. Voor Zeeuwen was de invloed van deze oorlog op het dagelijks leven groot, zeker in de beginjaren. Tot op de dag van vandaag zijn er nog tal van sporen te zien die herinneren aan deze tijd.

Gebeurtenissen op Schouwen-Duiveland

Mondragon
Christoforo de Mondragon (1504-1596), Spaans krijgsoverste, gouverneur van Zeeland (1573-1576).
Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, deel IV, nr 664

Op 27 oktober staat in de tv-serie Schouwen-Duiveland centraal. Ilja Mostert vertelt over de gebeurtenissen in 1575-1576 en vertelt vanaf verschillende locaties wat nog aan die periode herinnert.  Zo laat hij zien waar de doorsteek was van 1500 Spaanse soldaten, die bij dood tij door het Zijpe waadden om Duiveland in te nemen. En bezoekt Ilja de kerktoren van Noordwelle, waar voor de geuzen gevluchte Spanjaarden zich verschansten en dat met de dood moesten bekopen toen de toren in brand gestoken werd. En ook wordt duidelijk waarom er noodmunten geslagen werden en waarom de inwoners van Zierikzee Mondragon tot op de dag van vandaag nog dankbaar zijn.

 

 

Spanje of Oranje, vrijdag 27 oktober op Omroep Zeeland. 17.15, daarna wordt het ieder uur herhaald tot en met 23.15 uur.

Uitzendingen Spanje of Oranje

De tiendelige serie 'Spanje of Oranje' is te bekijken en terug te kijken bij Omroep Zeeland.

www.omroepzeeland.nl

Archieven over Tachtigjarige Oorlog

Het Zeeuws Archief beheert veel bronnen waar informatie te vinden is over de Tachtigjarige Oorlog. Ilja raadpleegde onder andere de handschriftenverzameling en ook de gids 'Admiraliteit in Zeeland'.

/zeeuwse-verhalen/tachtigjarige-oorlog/