Zeeuws Archief bij NPO Radio 5 over moordzaak

Aanstaande zaterdag is Zeeuws Archief medewerker Kees de Ridder te gast in het NPO Radio 5 programma ‘Thuis op 5’. In de radioserie over moordplekken in de twaalf provincies gaat het zaterdag over de moord op Maatje Kodde in 1861.

Per provincie wordt in het programma gesproken over een plaats waar een moord gepleegd is.

Moord in Sint Laurens

In Zeeland is gekozen voor Sint Laurens, waar op 28 januari 1861 Maatje Kodde niet bij de rechtbank in Middelburg verschijnt, waar ze een afspraak heeft over de door haar aangevraagde echtscheiding. Ruim twee weken later blijkt dat ze om het leven gebracht is.

Ze wordt gevonden in de schuur van hofstede Molenhof, waar ze met haar man Adriaan Polderman woont. Hij komt al gauw als verdachte in beeld. In hun huwelijk ‘hebben zich herhaaldelijk oneenigheden voorgedaan’.

Twee mensen staan voor de deur van een schuur.
Milou van Ommen van NPO Radio 5 en Kees de Ridder van het Zeeuws Archief op locatie in Sint Laurens.

Signalementsregisters

“Weliswaar zijn de stukken van de dit strafproces verloren gegaan, maar er is nog genoeg informatie aanwezig in andere bronnen”, vertelt Kees. “Zoals de inschrijvings- en de signalementsregisters van de Middelburgse strafinrichtingen en de memories van successie. Ook de kranten hebben uitvoering over deze zaak geschreven.”

Opnamen op bijzondere locaties

Tijdens de opname leest Kees een citaat voor uit de krant waarin het vonnis over Adriaan Polderman uitgesproken wordt. Dat doet hij in hetzelfde pand waar het vonnis uitgesproken is tegen Adriaan Polderman; in het Van de Perrehuis in Middelburg, destijds de locatie van de  rechtbank, tegenwoordig de huisvesting van het Zeeuws Archief.

Behalve opnamen in  het Van de Perrehuis is de uitzending ook opgenomen in de depots van het Zeeuws Archief én op de plaats van delict. Het belooft een gevarieerd en spannend item te worden!

De uitzending van ‘Thuis op 5’ is te beluisteren aanstaande zaterdag, 19 juni, om 22.00 uur op NPO Radio 5. Het item over Maatje Kodde staat gepland rond 22.10 uur.

Terugluisteren

Wie de uitzending heeft gemist, kan online terugluisteren

www.nporadio5.nl