Zeeuws Archief, collectie Beeld en Geluid, cat.nr. BG-0077-02-1: Oudelande onder water, 1953

Watersnoodramp 1953 in kleur

Naar beneden scrollen

Het Zeeuws Archief beschikt over zeldzame kleurenbeelden van de Watersnoodramp 1953. Speciaal ter gelegenheid van de zestigjarige herdenking van de Stormramp wordt in het Zeeuws Archief een compilatie van filmbeelden van de gevolgen van de Ramp vertoond, waaronder enkele in kleur. Te zien tot medio maart 2013.

De meeste filmopnamen van de Watersnoodramp 1953 zijn in zwart-wit. Er zijn echter enkele kleurenopnamen gemaakt in de weken en maanden na de Ramp, die onder meer te zien waren in het programma Andere Tijden van de VPRO in januari 2013.

Kleurenbeelden van de Ramp in Zeeuws Archief

Ook het Zeeuws Archief beschikt over filmfragmenten in kleur van de Februariramp. Deze waren eerder te zien in de tentoonstelling ‘We dachten dat de wereld verging’ in 2003 en in de tentoonstelling ‘Schatten uit het Zeeuws Archief’ in 2006.

Vanwege het feit dat het 1 februari 2013 zestig jaar geleden was dat een groot deel van zuidwest Nederland overstroomde tijdens de stormnacht van 31 januari op 1 februari 1953, hebben we die bijzondere kleurenbeelden nog een keer laten zien op het grote filmscherm naast de expositieruimte.

Filmbeelden

Zeeuws Archief, collectie Beeld en Geluid, cat.nr. BG-0077-02-1: Oudelande onder water, 1953

In de archieven van de ZLM, die bij het Zeeuws Archief berusten, bevinden zich de zogenaamde ZLM-journaals, jaaroverzichten in filmbeelden met opnamen van gebeurtenissen en activiteiten in het kader van landbouw, in de breedste zin van het woord.

Voor de compilatie van filmfragmenten van de Watersnoodramp is materiaal gebruikt uit de volgende twee ZLM-journaals:

  • ZLM-journaal 1945-1985, zwart-wit en kleur, zonder geluid, 16 mm. Zeeuws Archief, Archief van de Zeeuwse Landbouw Maatschappij audiovisueel, toegang 492.4, inv.nr. 2 film 36 deel 1.
  • Watersnoodramp 1953, zwart-wit en kleur, zonder geluid, 16 mm. Zeeuws Archief, Archief van de Zeeuwse Landbouw Maatschappij audiovisueel, toegang 492.4, inv.nr. 11 film 56.

Informatie over de Watersnoodramp

Informatie over de Watersnoodramp, de strijd tegen het water, de Deltawerken en verhalen die met de Ramp te maken hebben, zijn te vinden op de website van het Zeeuws Archief, op pagina Zeeuwse Verhalen bij De strijd tegen het water.

Via de functie Zoeken op onze website kunt u zoeken naar archieven, boeken en afbeeldingen over de Watersnoodramp, de strijd tegen het water en de Deltawerken, en ook vindt u onder het tabje Personen (Zeeuwen Gezocht) namen en overlijdensgegevens van mensen die tijdens de Watersnoodramp zijn omgekomen.

Zeeuws Archief, collectie Beeld en Geluid, cat.nr. HTAV-02115: Invaren laatste caisson in Veersedam bij Vrouwenpolder.

In de Krantenbank Zeeland zijn artikelen en andere documenten over de Watersnoodramp te vinden.
Op de koepelwebsite Zeeuwse Ankers staan filmbeelden en verhalen over de Watersnoodramp.
Op de website van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk kunt u eveneens informatie over de Ramp vinden.