Waan je in Veere in 1813

In het Museum Veere is sinds afgelopen week op de locatie ‘Stadhuis’ een interactieve kaart van Veere in 1813 te bekijken. Beter gezegd; te beleven. Want door het aanraken van het scherm kun je als het ware door de straten lopen, en zelfs de stad bekijken vanuit de lucht. Het Zeeuws Archief was betrokken bij de realisatie.

Peter Blom bekijkt de interactieve kaart van Veere in 1813.
Peter Blom bekijkt de interactieve kaart van Veere in 1813.

Archieven schatkamers van informatie

De basisgegevens voor de kaart zijn grotendeels afkomstig uit archieven die in beheer zijn bij het Zeeuws Archief. “In de archieven is gigantisch veel informatie te vinden over Veere, de inwoners en de bedrijvigheid in die tijd. Kadastrale gegevens uit 1832 geven veel bruikbare informatie. En de eerste woninglijsten is ook zo’n waardevolle bron. En, heel bruikbaar bij het in beeld brengen van de huizen; gegevens over ramen en deuren vanwege de raambelasting en deurbelasting uit 1810. En natuurlijk gegevens uit notarieel recht maar ook tekeningen uit de Zeelandia Illustrata en allerlei ander foto- en beeldmateriaal” vertelt Peter Blom, medewerker bij het Zeeuws Archief. Er is bewust gekozen voor 1813 omdat Veere toen onder Napoleon de grootste groei doormaakte.

Jaren geleden heeft een groep vrijwilligers heel veel informatie over Veere, de gebouwen en de inwoners, in archieven opgezocht en uitgezocht. Daar is destijds een maquette van de stad Veere van gemaakt, die in de grote kerk van Veere te zien was.

Iedere huis en object van alle kanten te bekijken

Dit project is er een vervolg op. Huisje voor huisje is geanimeerd, huisje voor huisje is in de interactieve kaart ‘opgemetseld’. “Je hebt zicht op de stad zoals je nooit gezien hebt” vertelt Peter enthousiast. De kaart is bijzonder gedetailleerd. Ieder huis en object kun je van alle kanten bekijken. Bij een aantal komt er op het scherm informatie tevoorschijn; een foto, een tekst en een aantal interessante weetjes. “Zoals hier, de stadskraan van Veere” laat Peter zien. “Deze kraan was onontbeerlijk voor het laden en lossen van goederen. Er is maar één afbeelding van; op een schilderij van Engel Hoogerheyden”. Dat schilderij is onderdeel van de stadhuiscollectie van de gemeente Veere welke in beheer is bij het Zeeuws Archief.

Informatie over de stadskraan van Veere op de interactieve kaart.

Peter vertelt dat het de wens is om de interactieve kaart in de loop van de tijd verder uit te breiden. “Door méér objecten van informatie te voorzien en door ook andere tijdvakken toe te voegen”.

Tour door de stad

Met de Virtual Reality bril maak je een wandeling door Veere in 1813.
Met de Virtual Reality bril maak je een wandeling door Veere in 1813.

Wie zich echt helemaal wil onderdompelen in het Veere van 1813 heeft daartoe de mogelijkheid middels een Virtual Reality bril. Zet ‘m op, en zittend op de bok leidt een paard je door de Veerse straten en stegen. Onderweg krijg je te horen wat je allemaal ziet. “Zowel met de kaart als met de virtuele tour maak je geschiedenis interessant voor een breed publiek, zeker ook voor de jeugd!”.