kleurenfoto, zaal met zittende mensen. Iemand presenteert een powerpoint.

Vrijwilligers Schouwen-Duiveland officieel verwelkomd bij Zeeuws Archief

De vrijwilligers van het voormalig Gemeentearchief Schouwen-Duiveland zijn officieel welkom geheten als vrijwilliger van het Zeeuws Archief. Sinds 1 januari 2021 valt het gemeentearchief van Schouwen-Duiveland onder de verantwoordelijkheid van het Zeeuws Archief. Vanwege de coronamaatregelen was het van een officieel welkom tot nu toe niet gekomen.

Vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk voor ons”, vertelt Hannie Kool-Blokland, directeur van het Zeeuws Archief. “We zijn dankbaar dat we vrijwilligers hebben die zich belangeloos inzetten. Of het nu gaat om scannen, transcriberen of onderzoeken.”

raadzaal Gemeente Schouwen-Duiveland
Vanwege de coronamaatregelen was het lange tijd niet mogelijk de vrijwilligers officieel welkom te heten.
Voor vrijwilliger At Broer vormt het ontcijferen van priegelige handschriften een uitdaging.

Andere planeet

Eén van de vrijwilligers is At Broer (72). Ruim tien jaar is hij nu verbonden met het archief. Na zijn werk als onderwijzer besloot hij vrijwilliger te worden bij het archief. “Ik begon met het transcriberen van notariële akten uit de achttiende eeuw. Nu ben ik opgeklommen tot teksten uit de zestiende eeuw.” Voor Broer is het ontcijferen van de lastige en vaak priegelige handschriften een flinke uitdaging. Maar als duidelijk is wat er staat, geeft dat veel voldoening. “Je hebt het gevoel alsof je op een andere planeet komt. Mensen denken totaal anders dan wij tegenwoordig.

Sociaal contact

Het officiële welkom was voor de vrijwilligers ook een moment om elkaar weer te zien. Vanwege de coronamaatregelen was dat lang geleden. En juist het sociale contact is voor veel vrijwilligers een drijfveer om naar het archief te komen. Gelukkig verandert daar niets aan. De vrijwilligers kunnen hun werkzaamheden in Zierikzee blijven doen.