Vrijwilligers gezocht voor transcripties Terneuzen

Help mee de volkstellingen en bevolkingsregisters van Terneuzen, Sas van Gent en Axel (1812-1900) in te voeren.

Het Zeeuws Archief en gemeente Terneuzen zoeken vrijwilligers om de bewoners van Terneuzen in de 19e eeuw in beeld te brengen. Iedereen kan thuis via de computer meehelpen om gegevens uit archiefstukken in te voeren via het online platform ‘Vele Handen’. Het gaat om gegevens uit de volkstellingen en bevolkingsregisters van de gemeente Terneuzen en de voormalige gemeenten die er nu deel van uitmaken (1812-1900).

De bevolkingsregisters van Terneuzen bevatten gegevens van alle 11 eerder zelfstandige gemeenten, die nu tot de gemeente Terneuzen behoren. Vanaf maandag 19 november 2018, kunnen vrijwilligers aan de slag met de bevolkingsregisters Terneuzen, Sas van Gent en Axel, daarna volgen nog Biervliet, Hoek, Koewacht, Overslag, Philippine, Westdorpe, Zaamslag en Zuiddorpe.

Bron voor wonen, werken en leven in Terneuzen

Het overzicht van personen per adres geeft informatie over gezinssamenstelling en huishouding. De beroepen schetsen een beeld van de talrijke rangen en standen – van dienstbode tot grootgrondbezitter, van loonwerker tot kleine zelfstandige. Ook de gegevens over de religie of het kerkgenootschap waartoe mensen behoorden staan genoteerd. Daarmee zijn deze registers een bijzonder rijke bron voor het leven in het middengedeelte van Zeeuws-Vlaanderen in de 19e eeuw. Zij maken verdergaand genealogisch en historisch onderzoek naar wonen, werken en leven in dit gebied mogelijk.