header 300_655

Portret van kaperkapitein Nicolaas Jarry

Het Zeeuws Archief heeft in 2014 dankzij de Vrienden van het Zeeuws Archief een portret van kaperkapitein Nicolaas Jarry verworven.

Het gaat om het getekende portret van de in zijn tijd beroemde zeeheld Nicolaas Jarry uit 1783. De tekening werd gemaakt door de Zeeuwse kunstenaar Jacobus Perkois. Hij portretteerde Jarry vlak voordat die op zijn volgende kruistocht in 1783 zou sneuvelen na een hevig gevecht tegen een Engels schip.

Nicolaas Jarry als kaperkapitein in dienst bij de firma Nortier te Vlissingen. Jarry houdt met in de ene hand een scheepshoorn en in de andere hand een sabel. Op de achtergrond twee schepen op zee. Tekening door J. Perkois. 23,2 x 19,4 cm. Zeeuws Archief, Beeld en Geluid inv.nr 655.

De tekening was volgens de Middelburgsche Courant “een vry gelukkig getroffen en stout behandelde tekening, van onzen op het bed van eer gesneuvelde kapitein Jarry”.

Lees over de heldendaden van Nicolaas Jarry

Lees het verhaal van de heldhaftige kaperkapitein, zijn pijnlijke dood, en de manier waarop hij en zijn heldendaden vereeuwigd zijn.

/zeeuwse-verhalen/schatten-uit-het-zeeuws-archief/de-heldhaftige-zeeuwse-kaperkapitein-nicolaas-jarry/