Volle Maen, jeugdboek over slavenhandelsverleden

Van auteur Luc Hanegreefs is een nieuw jeugdboek verschenen getiteld Volle Maen. Het fictieve verhaal gaat over scheepsjongen Cornelis en de slaaf Yao op het slavenschip Volle Maen. Hanegreefs baseerde zijn boek op de geschiedenis van het schip de Zorg. Dat schip was ooit eigendom van de Middelburgse Commercie Compagnie, waarvan het Zeeuws Archief het archief beheert.

Volle Maen, auteur: Luc Hanegreefs. Uitgave: Clavis, 2018.

Volle Maen is een fictief verhaal, geïnspireerd door de dramatische gebeurtenissen aan boord van de Zorg. Het boek geeft een beeld van de omstandigheden aan boord van een slavenschip. De doelgroep van de roman is ‘young adult’, maar het boek is ook interessant voor volwassenen.

De eerste reis van het slavenschip Volle Maen lijkt wel vervloekt. De bemanning wordt ziek. En het tekort aan water en weten bedreigt het leven van iedereen aan boord. Maar terwijl de haaien om het schip cirkelen, winnen Cornelis en de slaaf Yao moeizaam elkaars vertrouwen.
Op het eiland Jamaica voert Emily intussen een strijd met haar vader, de eigenaar van een suikerrietplantage. Na het zoveelste conflict over zijn wrede behandeling van de slaven, moet ze tegen haar zien naar Engeland vertrekken. En dat ondanks een dreigende storm…

Meer informatie: Uitgeverij Clavis

Acht schepen van een type zeilen bijna naast elkaar.

Middelburgse Commercie Compagnie

Lees meer over de geschiedenis en het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC).

www.zeeuwsarchief.nl

Archiefstukken over het schip Zorg

De Zorg was één van de schepen van de Middelburgse Commercie Compagnie. Bekijk de archiefstukken over de Zorg.

www.zeeuwsarchief.nl